Presentació de “La Cuina del Tradicionari”

 

Del Calendari folklòric

del pare Rafael Ginard (Malorca 1899-1976)

 

Maria Pastor, Amadeu Carbó, Carme Castells i Tomeu Arbona

El dijous 23 de gener es va presentar al CAT (Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia) el llibre La cuina del Tradicionari. Un recorregut pel calendari gastronòmic de Mallorca. Aquest era un llibre desitjat pel fet de rescatar de l’oblit les anotacions del Pare Rafel Ginard del que anomenà Calendari folklòric. Però també es fa desitjar més per la manera com s’ha presentat acompanyant-lo de receptes interpretades pels grans cuiners Tomeu Arbona i Miquel Calent, de fantàstiques fotografies de Nando Esteva (la fotografia d’alimentació és un art d’especialistes!) i textos de Joana M. Serra i Victòria Parra que relliguen perfectament tots el continguts donant unitat a l’obra  que serà de referència bibliogràfica.

L’edició ha anat a cura de Carme Castells (presidenta de la Fundació Mallorca Literària) i Joana M. Serra, directora de la casa del Pare Ginard – Museu de la paraula de Sant Joan de Mallorca.

L’acte, que va tenir un gran èxit d’acollida de públic, es va iniciar amb el parlament de Maria Pastor, Directora Insular de Cultura del Consell de Mallorca, i el llibre va ser presentat per l’inefable folklorista Amadeu Carbó. Potser no ens esperàvem que Carbó pogués expressar amb tanta eloqüència i tants matisos el món de la gastronomia, que coneix bé per la petja que li varen deixar els seus pares de petit, dedicats al món de la carnisseria i la pastisseria. Però ens va transmetre olors amb la paraula i ens va fer salivera. A més, va posar de relleu els aspectes documentals d’alt valor que conte l’obra del llegat del Pare Ginard i com encara molt d’ell ha de sortir a la llum. Però per això, per sort, la Fundació Mallorca Literària ja ho està digitalitzant per tal de poder-lo divulgar.


La cuina del Tradicionari. Un recorregut pel calendari gastronòmic de Mallorca és un projecte de:
• Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca
• Fundació Mallorca Literària
• Tradicionari de Mallorca
i está coeditat amb El Gall Editor