Remeis de l’Ermità

La pela de la poma guareix la gastritis

 

El pomer o pomera (llat., Pyrus malus; cast., manzano, manzanera) és un arbre de fulla caduca que produeix una fruita excel·lent coneguda com a poma o maçana. És una planta que no reclama terres especials, però cal que tingui bona fondària per arrelar bé, i que el terreny que tingui sol i estigui ben drenat. La poma té un lloc particularment destacat en la cuina catalana tradicional, ja és l’element principal de les famoses pomes farcides de carn picada d’Arenys de Munt, anomenades popularment “relleno”. També la pela de la poma s’ha usat en la tradició remeiera del nostre poble ateses les seves nombroses propietats vitamíniques i digestives.

La ingestió habitual de la poma té efectes suaument laxants i, si es menja bullida regularitza les disfuncions intestinals. L’aigua que ha servit per a bullir la poma és d’especial utilitat per a les malalties que comporten estats febrils.

Del most de la poma fermentat se’n prepara una beguda escumosa anomenada sidra (en basc: sagardua) que és molt refrescant i vitamínica. A més de posseir propietats antioxidants la sidra exerceix una funció protectora de l’aparell vascular, afavoreix l’eliminació de l’àcid úric i evita l’aparició de càlculs renals. La sidra és una beguda ideal per acompanyar tant plats de carn com de peix.

Pel que fa a la pela de la poma, aquesta gaudeix de grans propietats digestives, especialment en els casos de digestions difícils, gastritis i diarrees. Un preparat de canyella amb pells de poma és excel·lent, i fra Ramon, l’Ermità dels Pirineus diu que, amb la pela de dues o tres pomes camoses, una branqueta de canyella, un petricó d’aigua, unes gotetes de suc de llimona i una cullerada de mel, posat a foc lent durant cinc minuts, en resulta un beuratge molt a propòsit per a guarir la gastritis, la diarrea i àdhuc la inflor del ventre.                                                          

                                

Fra Valentí Serra de Manresa,

arxiver dels caputxins

 

About The Author

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà