Pastís amb xocolata, maduixa i

aroma de ratafia

Per celebrar la diada de Sant Valentí, el 14 de febrer, podem preparar un pastís una mica especial de manera fàcil i ràpida. Per a la base farem servir la tradicional coca de iogurt, que farcirem o bé amb melmelada o bé amb xocolata. La cobertura també la farem de xocolata o de melmelada de maduixa. Ho guarnirem amb boletes de diferents colors.

El toc especial i original consistirà en aromatitzar el pastís amb ratafía. Ho podem fer emborratxant el pa de pessic amb un almívar amb ratafia o bé posant ratafia a la xocolata que fem servir per a la cobertura. És un detall senzill però que dóna una personalitat diferent. Podeu fer servir la Ratafia de l’Ermità, especialment aromàtica.

Primer comencem preparant la base del pastís. En aquesta ocasió, podem fer servir un motlle en forma de cor o bé el motlle rodó normal.

Pa de pessic tipus coca de iogurt

  • 1 iogurt natural (sense sucre)
  • 2 mesures de iogurt de sucre
  • 3 mesures de iogurt de farina
  • 1/2 mesura de iogurt plena d’oli de gira-sol
  • 3 ous
  • 1 sobre de llevat
  • Una mica de mantega i/o farina per untar el motlle

 Per a la cobertura de xocolata

  • 200 de nata líquida
  • 250 g de xocolata negre per fondre
  • 2 cullaradetes de mantega

 

  1. En un bol gran barregem el sucre amb els ous. Ho hem de batre bé fins que la barreja sigui escumosa i surtin petites bombolles. (Si volem que la base quedi més esponjosa, podem separar les clares per muntar-les a punt de neu i afegir-les al final de tot).
  2. Incorporem el iogurt i després l’oli.
  3. Afegim, poc a poc, la farina i el llevat, passant-ho per un sedàs, així la massa queda més esponjosa. Ho anem barrejant amb suavitat fins que no quedi cap grumoll i la barreja estigui homogènia
  4. Ho posem al motlle, que prèviament haurem untat amb una mica d’oli o mantega i espolsat amb un pessic de farina, per evitar que el pastís s’hi enganxi.
  5. Ho posem al forn (preescalfat) a 180 ºC uns 35-40 min, comprovant la cocció punxant-lo amb un escuradents. Si surt sec ja està a punt, sinó ho deixem al forn uns minuts més.

Cobertura de xocolata

– Posem la nata líquida en un recipient al foc i la retirem abans que bulli.

– Trossegem la xocolata i la fonem amb la nata fins que quedi ben integrada i cremosa. Afegim la mantega per donar més brillantor a la cobertura.

– Per últim, afegim un bon rajolí de ratafia per aromatitzar la xocolata. Anem rectificant al gust.

– Abans que es refredi i des del mateix recipient on l’hem preparat, aboquem la cobertura de xocolata damunt de la base del pastís. Perquè quedi uniforme, va bé posar el pastis a sobre d’una reixeta i anar-lo voltejant a mida que cau la xocolata. Posarem una safata o plat a sota per recollir la xocolata sobrant.

Muntatge del pastís

– Després de desemmotllar la base, l’obrim transversalment en 2 talls iguals.

– Repartim la melmelada de maduixa i tapem amb l’altra meitat. Tot seguit, posem la cobertura de xocolata aromatitzada amb ratafia tal i com s’ha explicat abans.

– Ara només queda decorar el pastís segons la creativitat de cadascú. El nostre suggeriment és fer la figura d’un cor amb boletes de color rosat, tipus “Conguitos” i dibuixar la paraula que vulgueu amb un llapis pastisser amb el color que més us agradi. Aquest tipus de llapis es troben fàcilment a qualsevol comerç.

Variants

Amb la mateixa coca de iogurt com a base podem fer el pastís a la inversa, és a dir, farcit de xocolata i amb cobertura de melmelada de maduixa. En aquest cas, el nostre suggeriment és fer un almívar amb ratafia per emborratxar la base.

Almívar amb ratafia:

  • Per fer l’almívar sempre es posa la mateixa quantitat d’aigua i sucre. En aquest cas, posarem  100 ml  d’aigua i 100 gr de sucre.
  • En un recipient posem l’aigua al foc i quan bulli afegim el sucre. Ho deixem en ebullició uns 5 minuts, fins que el sucre estigui ben disolt.
  • Retirem i deixem refredar una mica.
  • Afegim 50 ml de ratafia aproximadament, segons la intensitat que se li vulgui donar. Deixem que es refredi abans d’afegir la ratafia perquè l’alcohol no s’evapori, sinó no li donaria gust a l’almívar. En canvi, si el pastís l’han de menjar nens, millor posar la ratafia durant l’ebullició.
  • Amb l’ajuda d’una cullera o un pinzell de silicona ho repartim per tota la base.
  • Si ens sobra almívar, el podem conservar en un pot de vidre al frigorífic durant una parell de setmanes.

Esperem que us agradi!!


La Ratafia de l’Ermità és un licor de nous verdes, plantes aromàtiques i fruites i està elaborada amb mètodes tradicionals a partir d’una fórmula del segle XVIII recuperada per Fra Valentí Serra de Manresa, caputxí.
Des de la seva creació el setembre de 2016, ha obtingut diferents guardons com la Medalla de Plata 2017 del Catavinum World Wine & Spirits competition, la Medalla d’Or del Certamen Topwine 2017 i una valuosa puntuació de 90 punts de la Guia Peñin 2017.
Podeu consultar els punts de venda de la Ratafia de l’Ermità aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà