Una mona de Pasqua feta a casa

 

S’acosta dilluns de Pasqua, el dia en què molts nens i nenes esperen amb delit la seva “mona”!

“Mona” de Pasqua tradicional

La “mona”, que és el pastís tradicional del dia de Pasqua, en els seus orígens era una coca o un tortell fet de pa de pessic amb ous durs a sobre que, amb el pas dels anys, s’han substituït per ous de xocolata. En alguns indrets “la mona” portava inserits tants ous com anys tenia l’infant, però mai superava la dotzena ja que el padrí només la regalava fins que els nens feien la primera comunió. L’ou simbolitza la resurrecció i des de finals del segle XIX els pastissers començaren a fer “mones” de caràcter monumental i anaren perdent la seva senzillesa inicial, de manera que es distingí entre la mona de casa (o casolana), i la mona d’adroguer (o de confiter o de pastisser). La “mona” casolana solia consistir en una coca voltada d’ous i recoberta amb llavors d’anís o de matafaluga.

Us proposem preparar la vostra “mona” casolana fent servir un pa de pessic banyat amb xocolata i amb ametlla en granet torrada. L’adornarem amb figuretes i ous de xocolata que podem personalitzar al nostre gust de manera senzilla. I li donarem el punt final amb uns pollets i plomes de colors.

Primer comencem preparant el pa de pessic amb una recepta que ens pot servir com a base per fer altres pastissos. Les quantitats són per un motlle d’uns 20 cm.

Pa de pessic 

  • 150 gr de farina
  • 250 gr de sucre
  • 4 ous
  • 4 cullerades d’aigua
  • 1 sobre de llevat
  • Una mica de mantega i/o farina per untar el motlle

 Per a la cobertura de xocolata

  • 200 de nata líquida
  • 250 g de xocolata negre per fondre
  • 2 cullaradetes de mantega

Per a decorar

  • Ametlla torrada en granet
  • Figuretes i ous de xocolata
  • Llapís de pastisser de diferents colors
  • Petits cors de sucre
  • Plomes i pollets

    * * *

  1. El primer que farem és separar els rovells d’ou de les clares, que les reservarem a la nevera.
  2. En un bol gran barregem el sucre amb els rovells d’ou. Ho hem de batre bé fins que la barreja sigui escumosa i surtin petites bombolles, i tingui un color blanquinós.
  3. Afegim a la barreja les quatre cullerades d’aigua i el sobre de llevat.
  4. Muntem les clares a punt de neu, millor amb una batedora elèctrica.
  5. Anem afegint al bol les clares muntades i la farina de manera alterna. La farina millor afegir-la tamisada, és a dir, passada per un colador. Ho hem de fer poc a poc, remenant amb suavitat, de manera que la barreja agafi aire.
  6. Ho posem al motlle, que prèviament haurem untat amb una mica d’oli o mantega i espolsat amb un pessic de farina, per evitar que el pastís s’hi enganxi.
  7. Ho posem al forn (preescalfat) a 160 ºC uns 30-40 min, comprovant la cocció punxant-lo amb un escuradents. Si surt sec ja està a punt, sinó ho deixem al forn uns minuts més.

Cobertura de xocolata

– Posem la nata líquida en un recipient al foc i la retirem abans que bulli.

– Trossegem la xocolata i la fonem amb la nata fins que quedi ben integrada i cremosa. Afegim la mantega per donar més brillantor a la cobertura.

– Abans que es refredi i des del mateix recipient on l’hem preparat, aboquem la cobertura de xocolata damunt de la base de pa de pessic. Perquè quedi uniforme, va bé posar la base a sobre d’una reixeta i anar-la voltejant a mida que cau la xocolata. Posarem una safata o plat a sota per recollir la xocolata sobrant.

Muntatge de la “mona”

– Després de desemmotllar la base, l’obrim transversalment en 2 talls iguals, i la farcim amb qualsevol melmeda que ens agradi.

– Tot seguit, posem la cobertura de xocolata tal i com s’ha explicat abans.

– Cobrim el costats amb l’ametlla en granet torrada.

– Ara només queda decorar el pastís segons la creativitat de cadascú. El nostre suggeriment és posar una figureta de xocolata i uns ous també de xocolata que podem decorar al nostre gust. Nosaltres els hem decorat amb petits cors de sucre de diferents colors i amb uns dibuixos fets amb un llapis pastisser. Els cors i el llapis es troben fàcilment a qualsevol comerç.

– Alhora de decorar els ous, els posem a sobre de qualsevol tapa d’un pot petit, així no es mouen. Després enganxem els cors amb una mica de melmelada que posem amb l’ajuda d’un pinzell. Esperem uns minuts perquè quedi tot ben enganxat i ja ho podem posar a sobre la base.

Acabem de decorar amb uns pollets i unes plomes de colors.

Esperem que us agradi!!

Bona Pasqua a tothom!!

L.E.

 

 

About The Author

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà