La il·lustració de la Gegantona Laia és de Xavi Malet-Sabilana i surt al Calendari dels nens i les nenes 2020

 

Tradicional “Passejada de les Laies” amb gegantes de la ciutat

Com és tradició, la diada de santa Eulàlia (12 de febrer), Barcelona celebra diferents actes en honor a la seva patrona. A la balconada de l’Ajuntament de bon matí, es penja el Penó de santa Eulàlia durant tot el dia i a la tarda es fa la passejada de les Laies amb la participació de diferents grups de música i ball. Aquest any també es pot visitar una exposició al Palau de la Virreina on s’han reunit totes les gegantes de la ciutat.

Aquí teniu tots els actes que ha preparat l’Ajuntament de Barcelona:

– Exposició ‘Laies, les gegantes’. Palau de la Virreina, del 10 al 12 de febrer, de 10 a 20 h. El dia 12 fins les 18h.
La  gegantona Laia, l’Eulàlia de la plaça Nova, la Laia del Pi, la Lola del Raval, l’Elisenda del Pi, la Violant de la Ciutat o la Maria la Néta de la Barceloneta, entre altres gegantes de la ciutat, es reuneixen al Palau de la Virreina per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. 

– Cerimònia del Penó de Santa Eulàlia. Plaça de Sant Jaume, a les 9.45h.
El dimecres 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Ho farà mentre sonen els Segadors. Tot seguit, la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i saludarà des de la plaça el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.

– Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Plaça de Sant Jaume, a les 18.30h.
Una gran ballada de sardanes per celebrar plegats la diada de Santa Eulàlia.

– La passejada i el ball de les Laies. Palau de la Virreina, a les 18.30h.
Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, amb una xocolatada i les tradicionals Aspes de Santa Eulàlia, les gegantes inicien una processó encapçalada per l’Eulàlia i la Laieta de la plaça Nova, la Laia del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a tres quarts de vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.

Qui va ser santa Eulàlia i per què és la patrona de Barcelona? Artícle de Fra Valentí Serra de Manresa, religiós caputxí

 

Passejada de les Laies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà