Els palmons al balcó
Diumenge de Rams

 

Els palmons i les palmes beneïdes en Diumenge de Rams

5 d’abril de 2020

 

Aquest any de confinament que vivim tota la població per tal de superar la pandèmia del coronavirus (COVID-19), el recordarem tota la vida. Sobretot pel conjunt de coses que estem acostumats a viure en dates assenyalades i que no podrem fer. Una de destacada és la Setmana Santa,que será viscuda d’una manera molt extranya, o bé pel fet de no poder gaudir del lleure d’unes vacances esperades per molta gent, o bé perquè es deixaran de viure i practicar unes activitats religioses molt significatives i populars.

La primera festa que no se celebrarà comunitàriament és la del Diumenge de Rams i ademés tampoc se celebraran les tradicionals fires de Vic, Súria i Tordera.

Hem volgut il·lustrar aquesta breu ressenya amb la fotografia d’un dels pocs balcons que avui encara es poden veure a la ciutat de Barcelona que conserva la tradició de deixar-hi penjats tot l’any les palmes i palmons beneïdes aquesta diada de Rams. Aquest fet ens l’explica l’arxiver dels caputxins fra Valentí Serra de Manresa:

“Encara avui la processó del Diumenge de Rams és una de les més vistoses i més concorregudes de la litúrgia on els fidels hi participen, en un clima festiu, amb palmes i amb rams de llorer o d’olivera que, una volta beneïts, són exposats als balcons o a les finestres de les cases com a signe d’identitat cristiana i, també, per protegir, amb la presència dels rams i palmes beneïdes, les cases de l’accció dels llamps i tempestes; una tradició, aquesta, que tindria la seva arrel més llunyana en la virtut que els romans atorgaven al llorer per a conjurar els llamps. Les palmes i els rams beneïdes l’any anterior se solen cremar a les parròquies el diumenge de Carnaval per tal de fer-ne les cendres per a usar en la cerimònia del Dimecres de Cendra”.

 

> També ens va parlar d’aquesta tradició el senyor Marcel·lí Virgili al seu “Racó de rumiar” del Calendari l’Ermità 2019 , en un article titulat “Diumenge de Rams, barbuts i repicó” que tenim a la nostra Hemeroteca. El podeu llegir aquí 

> I pels que vulgueu distreure-us amb una mica de música i algunes curiositats de cultura popular propis de la Setmana Santa us suggermim escoltar el programa de ràdio de Fes ta Festa, gravat ja fa uns anys, conduït pels simpàtics Amadeu Carbó i Jesús Ventura.