PA DE FLEQUER

La cultura d’un aliment bàsic

Jacint Torrents i Joaquim Sañé / Pròleg del mestre flequer Jordi Morera

Amb textos recuperats de Joan Amades 

 

 Compra’l online

D’on prové la paraula cereal? Per què la forma del pa és rodona? Quines eren les virtuts protectores del pa? Per què el pa estava tan present a bodes i funerals? Sabies que l’elaboració del pa era patrimoni de les dones? I que els forns eren un punt de trobada social?

 

PA DE FLEQUER. La cultura d’un aliment bàsic (Col·lecció l’Ermità núm. 9) és un llibre que ens parla de tradicions i costums al voltant d’un dels aliments més importants de la nostra dieta: el pa. Convertit en element sagrat, durant segles va ser venerat a través de cerimònies i rituals, generant un imaginari simbòlic que ha perviscut fins no fa gaires anys. Bona part d’aquestes tradicions van ser recollides pel gran folklorista Joan Amades (1890-1959), uns textos que PA DE FLEQUER ha recuperat pel seu gran valor cultural.

En una edició a cura de l’antropòleg i professor Jacint Torrents i el forner Joaquim Sañé, grans coneixedors de la història del pa i dels seus oficis, PA DE FLEQUER també ens parla de les feines del conreu del blat, de molins i farines, dels oficis de flequer i forner, i de festes i tradicions lligades a aquest senzill però essencial aliment, tan valorat en l’actualitat.

Prologat pel reconegut flequer Jordi Morera, PA DE FLEQUER segueix la línia pròpia de la Col·lecció l’Ermità i presenta una acurada selecció de dibuixos i il·lustracions així com nombroses dites i refranys, moltes recuperades pel mateix Joan Amades, de qui també és l’extens recull de noms i tipologies de pa que inclou el llibre.

PA DE FLEQUER s’estructura en cinc apartats principals:

 • Quatre capítols que ordenen els diferents temes:
  1. La divinitat
  2. El culte
  3. Els oficis del pa
  4. Tradicions
 • Recull il·lustrat de tipologies de pa.
 • Selecció de dites i refranys
 • Glossari general més glossaris específics sobre l’elaboració del pa i els espais i eines de la fleca i el forn.
 • Bibliografia.

Pa de flequer compta amb el patrocini del


 

Novè títol de la Col.lecció l’Ermità

Pa de flequer forma part de la Col·lecció l’Ermità, impulsada el 2015 per Edicions Morera amb l’objectiu d’acostar al lector temes relatius a la cultura popular i tradicional, astronòmica o agrària a través de quaderns i petits llibres monogràfics, pràctics i de fàcil lectura. Els títols publicats fins ara són “Cuinar en temps de crisi” (2015, 2 edicions), “Celebrem el Nadal” (2016), “Tornar als remeis de sempre”(2017, 3 edicions), “Quina morra!” (2018), “Fins aquí hem arribat” (2018), “El llibre de la mel” (2019) i “Llegim l’Univers” (2019). Una col·lecció de factura senzilla, sobre temes populars i a un preu molt econòmic.

 


A la venda a llibreries d’arreu de Catalunya a partir de novembre 2019