• Novetat editorial novembre 2019

 Pa de flequer. La cultura d’un aliment bàsic

Jacint Torrents i Joaquim Sañé

Amb textos recuperats de Joan Amades

 

 

D’on prové la paraula cereal?

Per què la forma del pa és rodona? 

Quines eren les virtuts protectores del pa? 

Per què el pa estava tan present a bodes i funerals? 

Sabies que l’elaboració del pa era patrimoni de les dones?

Quina diferència hi ha entre l’espelta i el kamut?

 

 

 

Un llibre ple de curiositats i tradicions sobre el pa i la seva elaboració.

PA DE FLEQUER. La cultura d’un aliment bàsic (Col·lecció l’Ermità núm. 9) és un llibre que ens parla de tradicions i costums al voltant d’un dels aliments més importants de la nostra dieta: el pa. Convertit en element sagrat, durant segles va ser venerat a través de cerimònies i rituals, generant un imaginari simbòlic que ha perviscut fins no fa gaires anys. Bona part d’aquestes tradicions van ser recollides pel gran folklorista Joan Amades (1890-1959), uns textos que PA DE FLEQUER ha recuperat pel seu gran valor cultural.

En una edició a cura de l’antropòleg i professor Jacint Torrents i el forner Joaquim Sañé, grans coneixedors de la història del pa i dels seus oficis, PA DE FLEQUER també ens parla de les feines del conreu del blat, de molins i farines, dels oficis de flequer i forner, i de festes i tradicions lligades a aquest senzill però essencial aliment, tan valorat en l’actualitat.

PA DE FLEQUER s’estructura en quatre apartats principals, complementats per glossaris específics i una selecció bibliogràfica.

  1. La divinitat (per Joan Amades)
  2. El culte (per Joan Amades)
  3. Els oficis del pa
  4. Tradicions

Seguint la línia pròpia de la Col·lecció l’Ermità, PA DE FLEQUER presenta una acurada selecció d’il·lustracions així com nombroses dites i refranys.

PA DE FLEQUER és a la venda a llibreries d’arreu de Catalunya.

 


Xerrada

EL PERQUÈ DEL BON PA. Història, present i futur d’un aliment bàsic

Dimarts, 12 de novembre a les 19 hores, al Centre Cultural La Violeta a Barcelona

Amb motiu de la recent edició del llibre PA DE FLEQUER. La cultura d’un aliment bàsic (Col·lecció l’Ermità, 9), EDICIONS MORERA i el GREMI DE FLEQUERS DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA han organitzat una xerrada on es parlarà de diferents aspectes al voltant del pa i de com s’ha convertit en un dels aliments que desperten més interès en l’actualitat.

Intervindran: 

  • Jacint Torrents i Joaquim Sañé, autors del llibre i grans coneixedors de la història del pa i els seus oficis.
  • Jordi Morera, reconegut flequer de l’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú i d’Espícula Andorra. Distingit amb el Premi Forner Mundial 2017.

La xerrada es celebrarà al Centre Cultural La Violeta (c/ Maspons, 6), espai de referència que acull la seu de diverses entitats de cultura popular del barri de Gràcia a Barcelona.

Al final de la xerrada es fara un tast de diferents tipus de pans i de Ratafia de l’Ermità.

L’entrada és lliure.

 


Pa de flequer compta amb el patrocini del 


Amb la col·laboració de

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà