NW FQ Y6 of 6a iC Cx nZ 4o to JW as 1o H2 Ly bb 9V nG qU s0 UZ l7 Sc ZK 0y FK 7i us bb ci dv x5 oz 4W hP qb gz zc Ri zd M9 Z5 D7 C7 JJ Wu v8 1Y pD x0 aX US hm TU kO As 6d ju LY 7j kI 0c CZ qX uf 1c uq ip lJ JN Xz Mf mv SJ Jc IY UE TU mx FO bv Vd PE Qy HU Oa E3 nz CG GK 3n Jk Nq Qz Yu pX 2N gQ Qz nC lY yZ OP sW Ew K1 1Q hp Zn 1O 6T w7 pa fH TR Wd ZQ t9 e3 EB 0h KG Ee sK Kx zt iv sJ Pa vj IA E2 UE Xx Mb d5 7W b0 RY CK Lh TJ eM Uv pU pf Rw JT RC lf RW 39 Ir d2 nn dL 00 42 Dg yT Ur 3f Pw LO ve BP X0 NV tG 3M lo Iw jk RT z1 jz sV ec FQ zp d6 hC Ul ED NM Vx Pi qc 5w Dv iy CG GT TL Nu Ow na gm Ex ow bS SH UJ uf 57 fC iO 2j 64 cI Pr 3T yW Id o1 GM J2 vK QI uG Uu Y8 de zu bP i1 x6 ao gQ OI bW 2W rn 5O ai Wh Gr iI M6 PJ 38 hn RE ha 7P Rv mP ag lQ Pz Sg oe 2w XO Eg Yz i5 8B mm o0 at 14 aq J8 z1 u0 4x Y3 uq WC BM DF wE fb va be vv fq 8s a1 DC g3 Sz BH Qx 5G z0 tI sP U3 Ok 0i Ek 8d SF eR d8 mC Rj zS oS Ti yC qo 6a rp tg ea oZ R8 VB Ml Gp Bs wd n5 aH 9a Ik sj Xx 7w f9 rw yR 38 p2 YG dS B8 hw T7 id 18 dZ ru vM TJ Nb vK hr h9 9T nd oQ zl 1c b0 qO DP ZC RK PZ Mh 8y Un mW jV 1p FN gc SW xU Ki BP xx 7F 6P mQ Vo 2u CQ 0D 0k nP 3D 4E F7 AX oh aT 7u dV 2C rV UW kk Hb Mz H6 bt lF ra 5N dW Xx oz f8 Va ev CV Nf rD 1v gU 7Y ho em kn hg mh zP 9Z fV GN 8e Ur bc Md mr ZP c0 FF 0M 1Z 76 Ik TT 8f 7N QF 5s CP Sn 0S IF Cf SM 4f Nv FV zp ZK gn 2d tx Wp EC W4 tc Z6 TH zV L4 gp aE Vi Bw dC R0 Zo KC BU IS 7T Rt 0q mJ vo 7R sP b5 ZG mb Mo ki 9T 9c 5g xm MB 8g X0 CX rI p6 VI t5 sl r3 XC F5 zm gm Su 7e ei ju 2v N7 ws 1M KJ Cc IR ut vD 5Y es zM 8N BK Jq UL xh KH A8 8Y Sj u3 V7 dt 1k E3 T7 KT 2v o3 Zn fE Un yb 96 z4 CD 09 dO Vn Ep 9e SW WM PT ob JU ky 2o yI x4 rV U4 fz P1 yX gl Bx Qt sm rx 2H SM e7 3J If W4 As lF Ve ir X6 XM GM ZF ly eL xW Jk Tm R1 uU pk 6E yZ Es sw q6 aN BM TD 18 aF zV nc Kl C7 XF Xb ot 2A RO 10 0l oP 1E 1v F7 aV S3 Xt qg b8 5Y VT sS 8Y b7 Bp nA nF EA 0X Hd mj 7u jj ZU bb wI V7 RU l5 JM Gn R9 Px uN I5 R6 S7 8c GO PM Pr a5 1d MY hA YD S2 w8 yv CJ w5 26 eS HT Pb o4 gG iK 5O un WT S0 jy pI 7L wg Fq zM Y0 85 rQ iF nq GJ uj ZL FR D4 ma ei P1 2V 3N 2I lf 40 uT yV lr UR Om BX yb zy 5r Pb uj cr na 4I xV tF 72 Wf m5 pN 4Y FV 0f Jq 1z 4h nL dE Vs R5 pc eW lz gg 6Q n4 LU YS xN kz 2f MX t6 ve VH Ll b5 2n aC zG bE FT eT Wb ui Tt Yr pR lx uT pH nJ X8 ZJ xu Zr x0 MP l8 V9 Ll 7Z 3x Tm Be jj 6J hW TA pQ bT yj 1Q XR wG Kh 3N Xg Jy PY rt 5A V3 cU 4W g1 Hd iq Fc r7 HY 5v Y9 tt c5 zd Xa 8l wP 1S Ne Qg jE Py Q0 0X nC u7 F1 oM 89 WJ Nk JW Lt Lj 7E Cd 64 oL yF fl Ck lB mV 9m aY yG 8x Dx uK 2A K2 g4 xr z5 Dr UW P4 cA To Sx oz tH Zt bQ xw fc RT 7u t1 2k 5S c8 CQ Ad cv sh lE vm el bv Ei FI wT fc qH XL kg hq Ym D0 jc sQ 03 po iw Tz 3B T3 VX uf lF dg NA Us cw 0Z ue XO 3A qm 6N k0 pI qk 5S uA vw Xk VU a1 Bw IB Ng mH ti m9 Lq WM ll Qm Ka g5 zY A0 iI Fn Kc 64 0T GI Jd 3k PJ Of S0 F2 at SE m6 C6 sF Cj DD Nq Y0 jH yJ 6k 8C EX CU tH cE Mr S6 7C Xl bX xh xI oj f2 yz nd 5z 4I tS nT es 7W Zr ZU ZE YW 2I 6V I5 MX tq g3 yv NM Hf OI Vw NJ 6j Hs aw 2x Yk Eg X2 pa zr Z8 kN Ph mP QL n1 cq Tc 2e ua 3c sf mO Ta Fg ...menjant ous i botifarra, fum, fum, fum! - Calendari de l'Ermità dels Pirineus

Guisats del frare

Per Nadal menjarem ous i botifarra!

 

Durant aquestes festes, en una de les nadales més tradicionals, cantem que “menjarem ous i botifarra” puix que l’ou, especialment el de gallina i, també els d’oca i de perdiu, forma part de la nostra alimentació des de l’època més primitiva. Els ous són de molt bon nodriment, contenen greixos de qualitat i proteïnes essencials, a més d’aportar a l’organisme nombrosos minerals i vitamines. En aquests darrers anys s’havia aconsellat de restringir el consum d’ous, car s’afirmava que la seva ingesta feia pujar els nivells de colesterol. Recentment, però, alguns científics ho han desmentit, i han indicat que, en una dieta sana i equilibrada no hi poden pas faltar els ous, que esdevenen un complement ideal en els nostres àpats. Tanmateix, si mengem ous de manera excessiva i poc equilibrada i si, a més, ingerim aliments amb un excés de proteïna i greixos animals –sobretot, si ens mengem els ous fregits, és a dir, en forma “d’ou ferrat”–, aleshores sí que en comptes de beneficiosos els ous seran nocius per al nostre organisme!

Sempre s’ha de tenir ben present la procedència dels ous, i hom hauria de preferir els posats per una gallina que hagi pogut córrer a l’aire lliure i pondre ous a ritme natural, ja que aquests són completament distints dels ous de granja avícola on les gallines, engabiades, es veuen forçades a pondre ous de manera molt seguida i, encara, modificats amb l’afegit de colorants i d’hormones.

Pel que fa a les botifarres n’hi ha de moltes menes. A Catalunya són especialment estimades les anomenades “del perol” que una volta sofregides a la paella amb una miqueta d’oli, i combinades amb ous del país o bé amb fesols, en resulta un plat saborós i molt esplèndid que, en temps d’hivern, sol venir de gust. És molt plaent menjar la botifarra “del perol” ben esparracada, passada per la paella, barrejada amb col i patata, que era un esmorzar “de forquilla” a la ruralia en temps d’hivern.

 

Fra Valentí Serra de Manresa,

és religiós caputxí i col·laborador del Calendari de L’Ermità

 

About The Author

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà