L’HERBORISTERIA SANT MIQUEL DE MANRESA

L’herboristeria centenària de Manresa

fundada el 1919

 

Manresa és una ciutat que conserva encara molts comerços antics  i amb més de cent anys d’història.  L’Herboristeria Sant Miquel es troba al número 4 del carrer que porta el mateix nom, a tocar de la plaça de l’Ajuntament i a pocs metres de la llibreria més antiga de la península i que havia estat la impremta Roca.

Montserrat Zurita Plans

Segons explica l’actual propietària Montserrat Zurita i Plans, hereva de la botiga familiar, l’establiment el va crear n’Antònia Riu i Travé, originària del nucli de Canalda i  que estava casada amb un pastor de Guixers, Joan Pujol i Aymerich. Ells volgueren muntar l’establiment després de passar uns anys venent herbes en una parada a la plaça, ja que a l’hivern passaven molt de fred. La botiga passà a mans de la seva filla Montserrat Pujols  que es casà amb Rafael Plans (que tenia la botiga just enfront de l’herboristeria, —on avui hi tenen el negoci de La Botigueta de Sant Miquel, en la que hi venen cervesa artesana i també la Ratafia de l’Ermità—).

I la història continua amb la néta de la fundadora, Antònia Plans (casada amb Albert Zurita) i la besnéta Montserrat Zurita.

Encara que sembli mentida, en un espai tant petit, es venien les herbes en sacs i coixineres i no va ser fins l’any 1950 que varen instal·lar els 120 calaixets  —cadascun amb el seu tirador i el nom de l’herba que contenen—  que cobreixen les parets i li donen una especial personalitat d’uns temps allunyats de l’envàs i que permeten encara vendre a granel amb barreges específiques (fòrmules), fetes per la propietària (llicenciada en Farmàcia) segons els problemes de salut que pateix cada client. També s’hi afegeixen alguns productes que ja venen envasats i actualment han apostat per la venda on-line a https://www.herboristeriasantmiquel.com/

 

 

 

 

 

 

 

 


HERBORISTERIA SANT MIQUEL
c/ de Sant Miquel, 4
08241-MANRESA
Tl: 93 872 35 50
info@herboristeriasantmiquel.com