Exposició “Per no perdre el temps”
Museu St. Fruitós de Bages
fins el 2 febrer

Una mirada als calendaris tradicionals

L’exposició es podrà visitar del 18 de novembre fins el 2 de febrer de 2022

L’exposició Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals des del món rural a la societat industrial“ continúa la seva itinierància per diferents localitats d’arreu del país. Després de Taradell i Barcelona, a partir del 18 de novembre de 2021 es podrà visitar al Museu Municipal de la Memòria de la Vinya i el Vi de Sant Fruitós de Bages, on restarà instal·lada fins el 2 de febrer del 2022.

“Per no perdre el temps” ofereix una visió general i documentada de la gran producció de calendaris i almanacs que va existir a Catalunya i també a l’Estat espanyol al llarg del segle XIX i principis del segle XX. Des dels tradicionals calendaris vuitcentistes, de gran utilitat al món rural, a tota la varietat de capçaleres amb diferents temàtiques que van anar proliferant: perpetus, literaris, satírics, il·lustrats, infantils, publicitaris, etc..

A l’exposició podrem observar com eren i com van evolucionar els calendaris tradicionals, la varietat de capçaleres i de formats que existien, quina era l’estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques, descobrint aspectes tan curiosos com ara:

 • Sabies que va estar prohibit editar diaris i calendaris durant la primera meitat del s. XIX?
 • Per què eren importants els llunaris?
 • Per què era important el calendari per la pagesia?
 • Com es lucrava la monarquia amb els calendaris populars?
 • Sabies que a mitjans del segle XIX se’n venien milions d’exemplars?
 • Quins eren els seus continguts? I les imatges?
 • Per què molts tenien només 16 fulls?
 • D’on prové el costum de regalar calendaris?

L’exposició “Per no perdre el temps” és una iniciativa d’Edicions Morera,, editora del tradicional Calendari l’Ermità, publicació hereva del gènere i amb 147 anys de trajectòria ininterrompuda fins l’actualitat. Amb aquesta mostra, Edicions Morera vol donar a conèixer i difondre el patrimoni etnològic i gràfic que representen aquestes publicacions, poc conegut i estudiat.

Activitats complementàries a l’exposició

El comissari de l’exposició, Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera, oferirà dues activitats vinculades amb l’exposició.

– Conferència “El calendari rural i la indústria catalana de mesurar el temps”. Dijous 2 desembre a les19h, a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages.

– Taller familiar “Personalitza el teu calendari 2022 i aprèn el perquè dels fenòmens que afecten el pas del temps”. Dissabte 11 desembre a les 11h, al Museu SFB. 


Museu Municipal de la Memòria de la Vinya i el Vi de SFB

Inaugurat la primavera de 2020, el Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi fa un recorregut per la història del conreu de la vinya al pla de Bages, posant en valor la seva importància i reconeixent la tasca de totes aquelles persones que s’hi van dedicar, tant al conreu, a la recol·lecció com a l’elaboració del vi.

Ubicat en l’edifici de Cal Casajoana, una finca construïda a finals del segle XIX en el moment de màxim esplendor del cultiu de la vinya a la població, el museu compta amb una col·lecció de botes, barriques, alambins, un carro de cavalls i altres estris i eines, tot estructurat en cinc àmbits:

 • introducció al món del vi al Pla de Bages i la seva història
 • la verema i la cura de la vinya
 • l’elaboració del vi
 • les destil·leries a Sant Fruitós de Bages
 • dues tines amb projecció d’audiovisuals sobre la vinya i el vi

⭕ Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi SFB
Plaça de l’Era de Cal Vallbona, 3
08372 Sant Fruitós de Bages / Tel. 878 97 00

➡  Informació al web de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages

➡  Tríptic informatiuExposició organitzada i produïda per   

[ezcol_1third]

 

[/ezcol_1third]

[ezcol_1third]

[/ezcol_1third][ezcol_1third_end][/ezcol_1third_end]

Amb la col·laboració de