L’hortet del frare  

La fruita i les hortalisses de temporada

 

Menjar a taula la fruita i hortalisses d’estació té nombrosos avantatges: té més qualitat, és més gustosa, té més color, millor textura i més bon preu… No cal dir que la fruita i verdura del temps, especialment la d’estiu, és molt agraciada en continguts d’aigua i antioxidants, per exemple, la síndria, que duu més del noranta per cent d’aigua, la qual cosa fa que tingui un gran poder hidratant i, alhora, redueix el colesterol. Una altra fruita d’estiu molt saludable, i molt agraciada en fibra soluble, és la figa, que és molt dolça i rica en potassi, magnesi i calci vegetal. Les figues, a més de corregir el restrenyiment redueixen el risc de desenvolupar càncer de còlon, i tant les figues, com la síndria, són una fruita que facilita la digestió.

Pel que fa al conreu de la síndria, els antics religiosos escriviren que “La sandía tiene gran importancia en los países templados y cálidos por el consumo que de ellas se hace durante todo el verano para alimento, pues su pulpa acuosa es muy sabrosa y refrescante. El terreno preferido por la sandía es el ligero, profundo y fresco” (Hortelano práctico, 128).

A propòsit de la multiplicació de la figuera els hortolans caputxins d’abans de l’exclaustració de 1835 indicaren que: “En la primavera se toma un ramillo de higuera antes que eche las hojas; se tuerce la punta con las manos y de esta suerte se planta en el tiesto, esparciéndole al rededor algunos granitos de ordio y mijo; se tapa de suerte que la tierra cubra el tronco dos o tres dedos y en esta forma saldrán pronto los ramitos pequeños, los cuales se irán alargando y creciendo por el tiesto, produciendo en breve tiempo el fruto y quedándose la planta siempre pequeña” (La Huerta de San Francisco, 74).

Fra Valentí Serra de Manresa,

arxiver dels caputxins

 

 

 

 

 

 

About The Author

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà