Breus càpsules diàries de cultura popular

 

Sota el títol de “L’Amades confinat”, l’Associació Cultural Joan Amades ofereix diàriament i, durant el període de confinament per el Coronavirus, petites lectures comentades de fragments de diverses obres del gran folklorista català.

Són petites càpsules, de 2 o 3 minuts, on membres de l’associació llegeixen i fan un breu comentari sobre diferents temes. La iniciativa va començar el propassat 13 d’abril i fins ara les càpsules han recuperat breus apunts sobre temes tan diversos com les palmes de Setmana Santa, el dia dels Innocents, la Patum de Barcelona, els balls de carnestoltes o les curses de cargols, així com algunes endevinalles.

Us deixem l’enllaç al canal YouTube on trobareu tots els vídeos.

L’Amades confinat a YouTube

 

 


Joan Amades i Gelats (Barcelona, 23 de juliol de 1890 – Barcelona 17 de gener de 1959).
Destacat etnòleg i folklorista autodidacta, és considerat un referent en la seva disciplina tant a Catalunya com internacionalment.
Cap al  1915 començà la seva tasca recopiladora de materials etnogràfics amb la pretensió de preservar-los de la seva desaparició, i amb l’esperança  que d’altres estudiosos els poguessin estudiar i interpretar posteriorment. Cançons, costums, festes, rondalles, danses, imatgeria festiva, contes, literatura de canya i cordill, oficis, etc. Cap àmbit de la cultura popular i tradicional s’escapava  del seu interès i del seu estudi. Actualment, podem considerar aquest llegat  com una de les parts rellevants  de la memòria etnològica catalana.
La seva extraordinària capacitat en la recerca, en el treball de camp i en la producció escrita el converteixen en un autor únic. De l’extensa bibliografia destaquen: La biblioteca de tradicions populars (42 volums), Folklore de Catalunya (3 volums) i el Costumari català (5 volums).
Més enllà de la seva obra escrita, Amades és autor de referència absoluta per entendre el procés de reinvenció i recuperació  festiva que Catalunya va viure en l’època del postfranquisme i que encara perdura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà