L’ou com balla per Llaverias
Amb motiu de la festivitat del Corpus i del 700 aniversari de la seva celebració a Barcelona, Edicions Morera ha editat el llibre Corpus. La festa de les festes a càrrec del folklorista Amadeu Carbó.
Com és habitual en els llibres de la Col·lecció l’Ermità, Edicions Morera procura recuperar i donar a conèixer magnífiques il·lustracions de gravats de temps passats, però sobretot, en la mesura del possible, les que formen part del gran patrimoni d’il·lustradors catalans i que han quedat amagades o oblidades. En el cas del Corpus, aquesta festivitat va ser il·lustrada per grans artistes com ara Joan Llaverias (1865-1938), Joaquim Renart (1879-1961), Pere Torné i Esquius (1879-1936), Ricard Opisso (1880-1966), Joan G. Junceda (1881-1948), Lola Anglada (1892-1984) o Antoni Batllori Jofré (1915-1999), entre d’altres.
L’ou com balla de Joan Llaverias
En el llibre Corpus. La festa de les festes presentem tres il·lustracions de tres autors d’aquesta generació. En aquesta ocasió us mostrem la primera d’elles, feta per Joan Llaverias, dibuxant i pintor format en ple període modernista, qui fou membre fundador del Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona. Va col·laborar en revistes satíriques, principalment al Cu-cut!, i en revistes per a infants com En Patufet, on es destacà com a il·lustrador animalista. També es va dedicar a l’activitat docent per complementar els escassos ingressos com a dibuixant, i entre els seus alumnes va comptar amb la gran il·lustradora Lola Anglada.
Llaveries va realitzar un excel·lent dibuix de l’ou com balla, imatge que vindria a identificar-se amb l’escenari del claustre de la Catedral de Barcelona per la representació que es fa de les oques (de les tretze oques que segons la llegenda representen els anys que tenia Santa Eulàlia quan va ser martiritzada). Com a motiu floral, hi pengen uns ramells de cireres, típica fruita de temporada del mes de juny. També hi ha unes fulles de lliris i entre elles, bocabadat, un noi (negre?) que admira l’equilibri i el joc de l’ou sobre l’aigua.
En l’ou com balla és interessant veure-hi la simbologia de la fecunditat, regeneració i resurrecció. Per comprendre més àmpliament aquesta representació us recomanem el capítol sobre “l’Ou com balla” escrit per Amadeu Carbó a Corpus. La festa de les festes, on també trobareu explicats altres elements de les nostres festes populars com les catifes de flors, les enramades, els gegants, l’àliga, el drac, els diables, els cavallets cotoners… que tenen una part molt important dels seus orígens en aquesta històrica celebració.