Us proposem una recepta de postres senzilla i tradicional que podeu preparar sense cap dificultat: un flam d’ou cassolà aromatitzat amb ratafia i banyat amb caramel de taronja. Una combinació d’aromes que dóna un resultat delicat i deliciós.

L’element principal d’aquesta recepta són els ous. I és que la primavera és un dels moments de l’any en què les gallines són més ponedores degut a que hi ha més hores de llum. Us recomanem que feu servir ous de producció ecològica provinents de gallines que pasturen a l’aire lliure. Són més gustosos i nutritius, i és una manera de contribuir al respecte a l’animal i al medi ambient. Pel que fa a la ratafia, podeu fer servir la Ratafia de l’Ermità, especialment aromàtica.

 

Ingredients:

  • 500 ml de llet sencera
  • 5 ous
  • 80 g de sucre
  • 200 ml de ratafia

Per al caramel:

  • 6 cullerades de sucre
  • el suc d’una taronja
  • ratlladura de taronja

 

1. El primer que farem és posar la ratafia en un cassó al foc fins que redueixi gairebé a la meitat. D’aquesta manera l’alcohol s’evapora i l’aroma de la ratafia queda ben concentrat. A més, al desaparèixer l’alcohol el flam també el podran menjar els més petits. Reservem la reducció.

2. En un bol gran barregem la llet amb el sucre i els ous. Podem fer-ho amb un robot de cuina o unes varetes elèctriques. Si ho fem a mà amb un batedor manual ens hem d’assegurar de no deixar cap grumoll. Després afegim la reducció de ratafia i ho tornem a barrejar. Reservem.

3. Per preparar el caramel amb taronja, posem un cassó al foc amb unes sis cullerades de sucre i quan comenci a dissoldre’s li afegim el suc de la taronja. Podem fer servir un col·lador per evitar les restes de polpa de la taronja; així el caramel quedarà ben transparent. Remenem fins que estigui ben líquid i tingui un to daurat.

4. Repartim el caramel en els motlles. Després aboquem la mescla del flam que teníem reservada i enfornarem al bany maria a uns 180 graus a dalt i baix. El temps dependrà del forn, però hem de calcular uns 45 minuts.

5. Un cop cuit, deixarem reposar el flam a temperatura ambient perquè es refredi i acabi de condensar-se. Després el podem posar a la nevera fins al moment de servir.

6. A l’hora de servir, passem un ganivet pels costats del motlle i aboquem el flam en un plat o safata. Podem posar per sobre de cada flam una mica de ratlladura de taronja. Així remarcarem el gust ataronjat del caramel i li donarem un toc afruitat que amb la ratafia combina molt bé.

Si li volem donar un toc especial i sorprenent al nostre flam, el podem servir acompanyat per unes perles de ratafia que faran les delícies dels paladars més gourmands.

Esperem que us agradi!!

L.E.

 


Com reconèixer un ou ecològic

Els ous ecològics provenen de granjes on les gallines pasturen a l’aire lliure, són alimentades amb pinso ecològic i no són medicades.
– A l’envàs ha de figurar el logotip de l’eurofulla i la certificació de producció ecològica. 
– A la closca de l’ou trobarem imprès un codi numèric que ens indica el tipus de producció. Ens hem de fixar principalment en el primer dels números. Si és un 3 indica que les gallines han estat criades en gàbia; si és un 2 que han estat criades en terra en un recinte tancat; i si és un 1 que han estat criades a l’aire lliure. Només quan el codi comenci pel número 0 indica que són ous de producció ecològica. El significat del codi sencer és el següent: com acabem d’explicar, el primer número fa referència a la forma de cria; les dues lletres següents indiquen el codi d’Estat membre de la UE; els dos següents dígits assenyalen la província; els tres següents el municipi on es troba la granja, i els últims són el codi d’identificació de la granja.
– Per últim, hem de saber que el rovell de lou ecològic és groc i no taronja, ja que les granjes de producció ecològica no donen colorants a les gallines com sí ho fan les convencionals.

 


La Ratafia de l’Ermità

La Ratafia de l’Ermità és un licor de nous verdes, plantes aromàtiques i fruites i està elaborada amb mètodes tradicionals a partir d’una fórmula del segle XVIII recuperada per Fra Valentí Serra de Manresa, caputxí. Des de la seva creació el setembre de 2016, ha obtingut diferents guardons com la Medalla de Plata 2017 del Catavinum World Wine & Spirits competition, la Medalla d’Or del Certamen Topwine 2017 i una valuosa puntuació de 90 punts de la Guia Peñin 2017.
Podeu consultar els punts de venda de la Ratafia de l’Ermità aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà