Fira de Sant Andreu a Torroella de Montgrí
1 i 2 desembre

Una de les fires més antigues de Catalunya és la Fira de Sant Andreu a Torroella de Montgrí, que enguany arriba a la seva 625a edició. La celebració d’aquesta fira es remonta al 1393 quan Joan I “el caçador” va concecir el privilegi de celebrar una fira la festivitat de Sant Andreu. En aquella època, Torroella de Mongrí era considerada una de les poblacions més importants de la comarca per la seva activitat comercial i artesanal i ja existien diferents gremis d’oficis. D’altra banda, l’activitat ramadera i agrícola donava molta prosperitat a la vila, destacant els cultius Jd’arròs, blat, vinyes i olivars.

Des d’aquell llunyà segle XIV, la fira de Sant Andreu s’ha mantingut a Torroella, amb els seus millors i pitjors moments marcats pel context històric i econòmic. Avui en dia és una fira dinàmica i molt arrelada a la població, tant des del vessant comercial com de participació ciutadana.  Entre les moltes activitats concentrades en el cap de setmana del 1 i 2 desembre trobem la mostra comercial, l’espai d’agricultura tradicional, el Concurs de coloms de raça, la Festa del Cavall, la Fira en el Record o el Concurs de Gossos d’Atura Campionat de campions, un dels més reconeguts després del del Castellar de N’hug. Però també destaquen la “Transhumància popular”, on es podrà provar de fer de pastor durant un dia, o la mostra d’entitats, a la plaça de la Vila i a la de Pere Rigau, on el teixit associatiu local va donar a conèixer les seves activitats culturals i associatives. Sense oblidarnos de les ballades dels gegants i les sortides del drac torroellenc.

El tret de sortida  tindrà  lloc divendres 30 de novembre al Museu de la Mediterrània, amb la celebració de la XIX Jornada Tècnica de la Poma: Pomatec, organitzada per Afrucat i que es celebrarà al matí. A la tarda i al mateix Museu de la Mediterrània, el  reconegut nutricionista Julio Basulto, oferirà una conferència on parlarà sobre la importància del consum de frutia en la dieta, i de la poma en particular. Just abans de la conferència i al mateix Museu quedarà inaugurat el pessebre de Joan Mir, que es podrà visitar fins el 31 de gener de 2019. Destacar que divendres 30 també s’inagurarà l’exposició “Torroella terra d’hortes” a la Capella de Sant Antoni.

Ja durant el cap de setmana les activitats se succeiran amb l’obertura del recinte firal de la 625 Fira de Sant Andreu a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí, on l’entrada serà gratuïta. Des de les 10 hores fins a les 20.30h trobarem el mercat de Sant Andreu al Pg. de Catalunya i el mercat d’Artesania estarà ubicat al Pg. Vicenç Bou al costat de l’Exposició de Maquinària Agrícola.

Festa del cavall

Les activitats de la festa del cavall tindran lloc durant tot el cap de setmana a l’Espai Ter i són molt variades. Destaquen una esquilada d’ovelles, exhibició de doma i de carrusel, un taller infantil de “brush and feel”, una exhibició de cavalls en llibertat i un homenatge a la dona en “L’Amazona, homenatge a la dona” a càrrec del Club Hípica Equus Empordà. Els més petits també podran gaudir de passejades amb ponis.

Fira en el Record dedicada a dona

La Fira en el Record és un projecte cultural destinat a la promoció i divulgació del patrimoni cultural de Torroella de Montgrí. Aquest any presentarà l’important paper de la “Dona en el món rural” a través d’un recorregut guiat i escenificat per diferents indrets i espais del municipi que mostrarà les feines i comeses de què s’encarragaven les dones a la Torroella dels segles XIX i XX. Els grups sortiran des del Museu de la Mediterrània.

 

XXVII Concurs de Gossos d’Atura Campionat de campions

Aquesta prova, conjuntament amb la de Castellar de n’Hug que té lloc a finals d’agost, és la de més renom del calendari anual perquè es tracta d’un campionat de campions en la qual només hi poden prendre part els pastors i gossos d’Espanya amb el millor palmarès de la temporada. També s’hi conviden els millors pastors francesos.

Tindrà lloc el diumenge 2 de desembre , a les 11 hores, al camp de la urbanització Mas Déu (davant polígon industrial).

 


Consultar totes les activitats, horaris i lloc de celebració al programa. Algunes necessiten inscripició prèvia o són de pagament.

Programa activitats 2018 Fira Sant Andreu a Torroella de Montgri