Fira de la Mel de Crespià
22-23 febrer

XLI Fira de la Mel de Crespià

 

El cap de setmana del 22 i 23 de febrer els amants de la mel tenen una cita a Crespià, un petit poble situat al centre del Pla de l’Estany de Banyoles, on es celebra una de les fires de la mel més antigues i importants de la zona, la Fira de la Mel de Crespià. Els camps i boscos de Crespià, amb una gran varietat de plantes i flors, són un hàbitat ideal per a les abelles i la seva activitat pol·linitzadora. D’aquí que la producció de mel sempre hagi estat íntimament relacionada amb aquesta població i que la seva mel sigui molt valorada per les seves propietats remeieres.

A la Fira de la Mel de Crespià, que en les darrreres edicions ha comptat amb uns 20.000 visitants i s’han venut més de 2.000 quilos de mel, podrem trobar mel de diferents varietats i tot tipus de productes relacionats. També hi haurà parades d’altres productes artesanals com embotits, formatges i vins. A més de les parades, la Fira ofereix altres activitats com la tradicional benedicció dels apicultors i audicions i ballades de sardanes. Els més petits tindran inflables tot el dia.

A la fira no podia faltar un tast de mel, que serà ofert per “Dolça abella”, que es farà dissabte 22.. Diumenge 23 de bon matí es farà la caminada popular (cal inscripció) i al migdia una xerrada sobre canvi climàtic i polinitzadors a càrrec de Jaume Cambra, professor de botànica de la UB i apicultor ecològic.

👉  Programa de la fira 2020

Una mica d’història de la fira

La Fira de la Mel de Crespià data de l’època medieval, quan la ciutat era un dels principals productors de mel del país i un dels punts més importants d’exportació a altres països, com Itàlia. És així com al segle VIII, hi havia un actiu comerç de mel i altres productes a Crespià, com teixits i filatures, que des del port de Roses partien cap a Gènova. D’aquí que Crespià tingui un carrer dedicat a aquesta ciutat italiana, un nom molt poc habitual a d’altres pobles de la comarca.

Un altre element específic i curiós d’aquesta fira és que va ser lloc de trobada d’estudiants de monestirs de Banyoles, Besalú, Llers i Borrassà que aprofitaven la nombrosa presència de visitants per practicar l’argumentació i la dialèctica.

Durant uns anys la fira es deixà de celebrar fins que al 1980 la iniciativa popular la va recuperar amb èxit i amb un bon poder de convocatòria, tant de firaires com de visitants. El coneixement que el poble de Crespià va tenir de la celebració de la fira a través del Calendari l’Ermità, on sempre sortia anunciada, va contribuir a la seva recuperació.