Sant Medir, una tradició ben viva

El dia 3 de març és la festivitat de sant Medir, que aquest any torna amb força per posa color i dolçor als carrers de Barcelona amb la celebració de la tradicional cercavila de colles que reparteixen caramels per diferents barris de la ciutat. Les cercaviles i desfilades es faran el mateix dia 3 en horari de matí i tarda segons el programa 2022 de la Federació de Colles de Sant Medir.
Origen de la tradició
El fundador de les colles de Sant Medir va ser el forner gracienc Josep Vidal Granés, que l’any 1830 va anar en romiatge fins a l’ermita de Sant Medir, a Collserola, en el terme municipal de Sant Cugat del Vallès, en compliment d’una promesa feta a aquest sant. Segons explica la tradició (article de fra Valentí Serra) sant Medir era un pagès a qui els romans en temps de Dioclecià van martiritzar per haver ajudat a fugir al bisbe Sever de Barcelona i en la seva memòria va ser construïda l’ermita.
Vidal Granés va fer el romiatge muntant una euga, tocant un timbal i un sac de gemecs i tot llençant llaminadures de forner a qui es trobava per camí. Aquell primer romiatge el va anar repetint any rera any acompanyat de familiars i amics. El nombre de romeus va anar creixent amb rapidesa i, segons recull el Diari de Barcelona del 4 de març de 1853, aquell any ja arribava a les 300 persones. La tradició s’estengué ben aviat a les poblacions veïnes i ha perdurat fins als nostres dies.
La festa avui
Organitza: Castellers de Sarrià.
- Programa oficial d’activitats 2022
- Recorregut de les colles durant el matí
- Recorregut i ordre de les colles a la tarda des de Gran de Gràcia cap els Jardinets de Gràcia