Cercavila de colles de Sant Medir
Barcelona, 3 de març 2022

Sant Medir, una tradició ben viva

Cartell de Sant Medir 2022, obra de Rubén Lucas

El dia 3 de març és la festivitat de sant Medir, que aquest any torna amb força per posa color i dolçor als carrers de Barcelona amb la celebració de la tradicional cercavila de colles que reparteixen caramels per diferents barris de la ciutat. Les cercaviles i desfilades es faran el mateix dia 3 en horari de matí i tarda segons el programa 2022 de la Federació de Colles de Sant Medir.

Origen de la tradició

El fundador de les colles de Sant Medir va ser el forner gracienc Josep Vidal Granés, que l’any 1830 va anar en romiatge fins a l’ermita de Sant Medir, a Collserola, en el terme municipal de Sant Cugat del Vallès, en compliment d’una promesa feta a aquest sant. Segons explica la tradició (article de fra Valentí Serra) sant Medir era un pagès a qui els romans en temps de Dioclecià van martiritzar per haver ajudat a fugir al bisbe Sever de Barcelona i en la seva memòria va ser construïda l’ermita.

Vidal Granés va fer el romiatge muntant una euga, tocant un timbal i un sac de gemecs i tot llençant llaminadures de forner a qui es trobava per camí. Aquell primer romiatge el va anar repetint any rera any acompanyat de familiars i amics. El nombre de romeus va anar creixent amb rapidesa i, segons recull el Diari de Barcelona del 4 de març de 1853, aquell any ja arribava a les 300 persones. La tradició s’estengué ben aviat a les poblacions veïnes i ha perdurat fins als nostres dies.

La festa avui

Actualment, són 25 les colles que participen en la Festa de Sant Medir, totes membres de la Federació de Colles de Sant Medir, una entitat fundada al 1951 que vetlla per donar-li continuïtat. La festa, que trascorre pels barris de Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i La Bordeta, s’inicia de bon matí amb la formació de les diferents colles en els seus locals socials per començar les cercaviles pels diversos barris. Al migdia, les colles participen de l’aplec a l’Ermita de Sant Medir, i al capvespre desfilen conjuntament pel carrer Gran de Gràcia fins als Jardinets, llençant tones i tones de caramels davant l’expectació dels més petits.
Diada castellera- 6 de març
La Diada Castellera de Sant Medir es celebrarà el diumenge 6 de març i comptarà amb la participació dels Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sants, els Castellers de Sarrià i els Castellers de Sant Cugat.
12.00 h Plaça del Consell de la Vila.
Organitza: Castellers de Sarrià.
Sant Medir 2022