Èxit en la presentació del Calendari l’Ermità 2016 i el quadern Cuinar en temps de crisi

 

L’acte va tenir lloc el dimarts 20 d’octubre a la seu del CSIC a Barcelona

Un atapeït auditori del CSIC a Barcelona va acollir la presentació de la nova edició del Calendari de l’Ermità per a l’any 2016 i del receptari Cuinar en temps de crisi, que dóna inici a la nova Col.lecció l’Ermità.

L’acte va ser presentat pel Dr. Lluís Calvo, coordinador institucional del CSIC, que va estar acompanyat per Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera i editor del Calendari, i per fra Valentí Serra de Manresa, autor de Cuinar en temps de crisi i nou col·laborador del Calendari de l’Ermità.

Durant la seva intervenció, Norbert Tomàs va fer un breu repàs a la història del Calendari de l’Ermità, referent indiscutible en el seu àmbit, que destaca per oferir la compilació d’informació més extensa i l’agenda més completa de les festes majors de Catalunya i Andorra, una tasca acumulada i actualitzada que també serveix per poder oferir una revisió acurada del santoral català.  La publicació arriba enguany als 140 anys de trajectòria ininterrompuda i per celebrar-ho Tomàs va explicar que el Calendari de 2016 compta amb nous col.laboradors, més continguts i la novetat de sortir per primera vegada editat en català.  Una altra novetat es l’inici de la Col.lecció l’Ermità, que neix de la mà del Calendari amb la intenció d’editar petits llibres i quaderns monogràfics al voltant de temes relacionats amb la cultura popular i tradicional. El primer d’aquests quaderns és Cuinar en temps de crisi, un receptari escrit per fra Valentí Serra, que ens aproxima a la tradició culinària dels frares caputxins.

Va ser fra Valentí Serra qui, com a nou col.laborador del Calendari de l’Ermità, va insistir en la singularitat d’aquesta tradicional publicació tan arrelada a Catalunya.”El Calendari de l’Ermità vol ser un instrument per no perdre la identitat i les tradicions”, va afirmar fra Valentí. Després d’assenyalar els trets que la diferencien d’altres calendaris similars, va voler destacar que “enguany el Calendari s’especialitza en l’horticultura i la jardineria, pensant en aquesta nova realitat dels horts urbans i de les necessitats ecològiques dels nostres dies”. Seguidament es va centrar en el quadern Cuinar en temps de crisi, on ha recopilat tota una sèrie de receptes provinents de manuscrits antics, principalment del segle XVIII, que permetran als lectors apropar-se a la cuina dels convents caputxins, una cuina sana i senzilla, amb plats saborosos i ecònomics.

Al final de la presentació, els assistents van ser obsequiats amb un petit pom d’herbes remeieres i fra Valenti Serra va signar nombrosos exemplars de Cuinar en temps de crisi.

Durant les properes setmanes, estan programades més presentacions del Calendari de l’Ermità, com les de de Girona (27 d’octubre) i Santa Coloma de Farners (7 de novembre).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà