Guisats de frare

Estofat festiu de carn de bou

En els convents i monestirs l’abstinència i els dies penitencials solien ser molt freqüents fins poc temps abans de les reformes introduïdes arran del Concili Vaticà II. En temps pretèrits, quan hi havia alguna festa destacada, els religiosos se’ls donava carn de bou estofat; un plat propi de frares perquè en ser saciant omplia aviat… Aquest estofat s’elaborava així: “en una cassola de fang ben untada de llard faràs sofregir ceba ratllada, a la qual afegiràs, al seu torn, la sal, el pebre i una cabeça d’alls picats, mitja dotzena de carxofes de les més tendres (si encara en tens a l’hort) i la carn de bou tallada a trossos. Després de donar-li unes quantes voltes afegiràs una bona mesura de vi negre, que sigui una mica fort, i amb la cassola tapada ho fas reduir a foc lent fins que la carn quedi ben estovada. Abans de servir al refetor tires sa obre pebrot tallat a làmines i algun tomàquet trossejat, sense les llavors, ho afinarás amb una mica de brou per cobrir el guisat. El tornes al foc, i després de fer la xup, xup una mica més d’un quart, el serviràs al refetor en dia de festa “.

Fra Ramon, l’ermità dels Pirineus i fra Valentí Serra, l’arxiver dels caputxins, us convidem a fer festa casolana preparant aquest guisat, tan saborós, de bou estofat. Bon profit a tots!

Fra Valentí Serra de Manresa, caputxí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà