CALENDARI DE L’ERMITÀ 2020

Eclipsis, efemèrides, fires i festes majors, consells pel conreu de l’hort i el jardí, el sant del dia, les fruites i hortalisses de cada estació, curiositats sobre astronomia, dites i refranys, costums i tradicions,… tot això i més ho trobarem al tradicional Calendari de l’Ermità, una guia de cultura popular i tradicional per tot l’any, que en l’edició 2020 arriba renovada i amb més continguts.


NOVETATS 2020

> El senyor Marcel·lí Virgili, col·laborador del Calendari de l’Ermità

El popular senyor Marcel·lí Virgili, molt conegut per la seva participació al programa radiofònic “Versió Rac1”, és col·laborador del Calendari de l’Ermità amb “El racó de rumiar”, un espai on ens parla d’antigues costums i tradicions catalanes, sàvies i profitoses. Enguany el senyor Virgili ha recuperat una pila de refranys referits a com s’allarga i s’escurça el dia al llarg de tot l’any.


Continguts dedicats a l’hort i el camp i com a novetat també a l’apicultura

Un dels principals continguts del Calendari l’Ermità són les recomanacions per al conreu de l’hort i el jardí a través del Calendari de l’Hortolà, on el caputxí Fra Valentí Serra, gran coneixedor de la matèria, presenta una selecció de consells pràctics i ecològics que ens ajudaran en el bon conreu i aprofitament dels horts.

A Un jardí al teu balcó, també trobarem recomanacions per a la plantació de flors, plantes aromàtiques i remeieres als nostres balcons.

> Com a novetat, enguany s’incorpora el Calendari de l’apicultor per a tots aquells interessats en el conreu de les abelles.

> En la secció “Curiositats astronòmiques”, el divulgador científic i astrònom de l’Observatori Fabra, Antonio Bernal, ens explica l’interès d’observar Mart durant el 2020 donat el seu apropament a la Terra.

> El Calendari l’Ermità 2020 també inclou interessants articles de l’antropòleg Jacint Torrents  (“Grans devoradors de pa. Homes i déus”) i l’historiador Jordi Montlló (“La Fira de Nadal. Com si em diguéssis Llúcia”) així com un recull de dites per Víctor Pàmies.


> Calendari dels nens i les nenes 

De forma gratuïta, el Calendari l’Ermità inclou aquest original desplegable infantil, que es renova cada any amb nous continguts. Cada mes, els més petits trobaran assenyalades les festes i tradicions més populars al costat d’altres no tan conegudes. També trobaran curiositats i observacions sobre el camp, la natura i alguns fenòmens astronòmics.

Tot acompanyat per divertides dites i refranys, i per les simpàtiques il·lustracions de Xavi Malet.

El “Calendari dels nens i les nenes” està pensat tant per penjar-lo a l’habitació de casa com perquè els mestres ho facin servir a l’escola.


Al Calendari de l’Ermità 2020 també trobarem:

  • Guisats i remeis de l’Ermità, un espai on el reconegut Fra Valentí Serra de Manresa parla de productes tradicionals i de les seves propietats, amb consells per seguir una vida més saludable. En aquesta ocasió ens parla de sardines i anxoves.
  • Calendari del jardí i les herbes remeieres.
  • Calendari de fruites i hortalisses de temporada.
  • Informacions astronòmiques (calendari diari de les sortides i postes del sol i la lluna, entrades de les estacions, fases de la lluna, eclipsis i visibilitat dels planetes…).
  • La guia més completa que existeix de fires, mercats i festes majors, revisada i actualitzada, on s’anuncien més de 1.700 festes majors, 300 mercats i 200 fires tradicionals i rurals que es celebren durant l’any a Catalunya i Andorra.
  • Santoral català, revisat i actualitzat.
  • Centenaris 2020, una selecció dels aniversaris més destacats que es celebraran durant 2020 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics.
  • Crònica Anual, amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre de 2018 fins l’agost de 2019.

El calendari s’edita en català i també en castellà.

 

 


El Calendari de l’Ermità és a la venda a quioscs i llibreries de Catalunya i Andorra