Calendari de l’Ermità 2018

  

El Calendari de l’Ermità és un almanac tradicional que surt a la venda cada any a principis del mes d’octubre amb una sèrie d’informacions relatives a l’astronomia, l’agricultura i la cultura popular, tradicional, festiva i religiosa, amb moltes dades tabulades i de fàcil consulta.

Concretament, els principals continguts del calendari són les informacions astronòmiques, el santoral català i una exhaustiva guia de fires, mercats i festes majors que es celebren arreu de Catalunya durant tot l’any.

Tanmateix, el calendari recull el coneixement i la tradició de la pagesia catalana a través de dos calendaris dedicats al cultiu de l’hort i el jardí: el calendari de sembres i plantacions, que inclou tota una sèrie de recomanacions mensuals per al cultiu de l’hort i el jardí, incloses les herbes remeieres. I com a novetat de l’edició 2018, el calendari estacional de fruites i verdures, que indica els productes propis de cada estació de l’any.

Des de 2017, el Calendari de l’Ermità també inclou el Calendari dels nens i les nenes, un desplegable pensat pels més petits on trobaran assenyalades les principals festes i tradicions que es celebren al llarg de l’any a Catalunya, així com tota una sèrie de recomanacions i suggeriments per gaudir del camp i conèixer la natura.

Aquests continguts van acompanyats per diferents articles de caràcter divulgatiu sobre temes de ciència i astronomia i de cultura popular i tradicional.

El calendari s’edita en català i també en castellà.

Novetats 2018

  • Calendari estacional de fruites i hortalisses

Una guia pràctica i senzilla per saber quines són les fruites i verdures pròpies de cada estació de l’any.

  • Calendari dels nens i les nenes renovat

Quan floreixen els cirerers? Quin dia es pot veure la pluja d’estels? Quan veure les catifes de flors al carrer o els balls de gitanes? Quan se celebra la festa de la mel o les festes del Ball de l’Ós? Aquest calendari desplegable infantil, que es renova cada any, presenta tot un seguit de curiositats i observacions, sobre la natura, el camp i l’astronomia, així com la data de celebració de les festes populars i tradicions catalanes més singulars. Tot acompanyat de les divertides il·lustracions de Xavi Malet i nombroses dites i refranys.

Continguts 2018

A banda d’aquestes novetats, el Calendari de l’Ermità inclou els seus continguts habituals com són:

  • Informacions astronòmiques (calendari diari de la sortida i posta del sol i la lluna, calendari lunar per mesos, eclipsis i visibilitat dels planetes)
  • Santoral català, revisat i actualitzat.
  • La guia més completa que existeix de fires, mercats i festes majors, revisada i actualitzada, on s’anuncien més de 1.700 festes majors, 300 mercats i 200 fires tradicionals i rurals que es celebren a Catalunya i Andorra.
  • Versos, dites i refranys.

Nous articles 

  • Guisats i remeis de l’Ermità, on el reconegut Fra Valentí Serra de Manresa parla de productes tradicionals així com de les propietats de moltes plantes i verdures que ens ajudaran a seguir una dieta més saludable. En aquesta ocasió fa especial esment a la història de la popular Aigua del Carme, i a les propietats del vi felló i la ratafia.
  • Qui s’amaga darrera en Patufet, un escrit on es recorda la figura d’Aureli Capmany, fundador d’aquesta popular revista infantil i un dels més destacats folkloristes del nostre país. El 2018 es celebra el 150 aniversari del seu naixement.

Seccions fixes

  • Crònica Anual, amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre de 2016 fins l’agost de 2017, relatades mes a mes.
  • Centenaris, una selecció dels aniversaris més destacats que es celebraran durant 2018 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics.

 


A partir de l’octubre, el Calendari l’Ermità és a la venda 

a quioscs i llibreries de Catalunya i Andorra