Eclipsi lunar total. “Lluna de sang” i superlluna

 

La nit de dilluns 21 de gener tindrem un fenòmen astronòmic de primera categoria. Concretament, a partir de les 3.35h de la matinada es produirà un eclipsi total de lluna que coincidirà amb la lluna plena de gener, que dóna la casualitat que serà una superlluna. Com és habitual, durant l’eclipsi total, el nostre satèl·lit agafarà un to molt vermellós, el que es coneix com a “Lluna de sang“.

Aquest extraordinari fenòmen astrònomic es podrà veure ja entrada la matinada des de tot Catalunya, tal i com ho anuncia el Calendari de l’Ermità. Començarà a les 3.35h i tindrà el punt màxim a les 6.12h.

Cal recordar que, a diferència dels eclipsis de Sol, per observar un eclipsi de Lluna no cal cap tipus de protecció ocular.

El proper eclipsi lunar d’aquestes característiques es produirà el maig de 2021.

 

Què és un eclipsi lunar?

Els eclipsis lunars tenen lloc únicament a prop de la fase de lluna plena, i ocorren quan la Terra passa directament entre la Lluna i el Sol, causant que la Terra es projecti i generi una ombra sobre la Lluna. Perquè això passi, es requereix que els tres cossos celestes estiguin perfectament alineats.

Quan es produeix una “Lluna de sang”?

La lluna de sang és el nom donat pels observadors astronòmics a l’eclipsi lunar total, al qual la lluna no desapareix completament de la vista, sinó que queda tènuement il·luminada per la llum solar dispersada per la Terra, que dóna a la lluna un color vermellós.

Què significa exactament el fenòmen de la “superlluna”? 

Cada 29 dies aproximadament, la Lluna completa el seu cicle orbital al voltant de la Terra. Donat que la seva òrbita no és circular sinó elíptica, la distància entre la Lluna i la Terra canvia al llarg del cicle. Mentre que en el punt més llunyà pot situar-se a uns 400.000 km (apogeu lunar) en el seu punt més proper està a uns 357.000 km. Aquest moment és el que es coneix com perigeu. Quan el perigeu coincideix amb la Lluna plena es dóna el fenòmen de l’anomenada “superlluna”: la Lluna, totalment il.luminada pel Sol i en la seva màxima aproximació a la Terra, es mostra més gran i brillant del que és habitual.

Antonio Bernal

Astrònom i divulgador científic. Col·laborador del Calendari de l’Ermità.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà