La tradició de la Pasqua Granada
La Pasqua Granada és una diada també coneguda amb els noms de Pentecostès o Segona Pasqua, que s’escau 50 dies després del Diumenge de Resurrecció o bé, 49 dies després del Dilluns de Pasqua. Així, ens trobem que és una festa mòbil, és a dir, cada any s’escau un dia diferent, tot i que sempre es celebra en dilluns.
La celebració de la Pasqua Granada també entronca amb antigues festivitats agrícoles, ja que els mesos de maig i juny coincideixen amb el temps de la sega dels camps.
Tradicions populars arreu de Catalunya
A Catalunya és un dia festiu a més de 150 municipis repartits per tot el territori, que celebren la festa amb aplecs i cercaviles. Tona celebra una de les seves festes més tradicionals i populars: l’Aplec de la Rosa a Lourdes i al Castell, en què roses carrosses i sardanes són els protagonistes. A Sant Aniol d’Aguja s’hi celebra l’anomenat “Aplec dels francesos”, una festa que agermana catalans vinguts del Vallespir i de la Garrotxa i altres indrets del país. També és coneguda la Festa dels xatos a Rubí, l’Aplec de la Pedralta a Sant Feliu de Guíxols o el Ball de la Cinquagesma a Prats de Lluçanès, per esmentar només unes quantes.
En el cas de Barcelona, una de les celebracions més populars és la festa dels Cors Muts, molt arrelada a barris com el de la Barceloneta o el Raval, i que té lloc el mateix dilluns de Pasqua Granada i el cap de setmana anterior. Es tracta de cercaviles en què hi participen agrupacions corals humorístiques o cors, on molts dels components porten algun estri gegant que té a veure amb el seu origen. Per exemple, a la Barceloneta, els estris de les colles tenen relació amb oficis de mar –pescadors, mestres d’aixa…–, que eren els més habituals del barri; per això, hi predominen els timons, els rems, les destrals o les agulles de fusta per a reparar xarxes, entre més.
Deixa un comentari