Dilluns de Pasqua Granada 6 de juny

La tradició de la Pasqua Granada

La Pasqua Granada és una diada també coneguda amb els noms de Pentecostès o Segona Pasqua, que s’escau 50 dies després del Diumenge de Resurrecció o bé, 49 dies després del Dilluns de Pasqua. Així, ens trobem que és una festa mòbil, és a dir, cada any s’escau un dia diferent, tot i que sempre es celebra en dilluns.

Però que se celebra exactament aquest dia?
Amb la Pasqua Granada se celebra el naixement de l’església cristiana i l’inici de la propagació de l’evangeli arreu del món. Concretament, commemora el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols. Segons expliquen les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l’Esperit Sant va aparèixer davant dels seus deixebles més fidels i els va encomanar l’inici de la tasca evangelitzadora. A partir d’aquest moment els apòstols, dotats de gran saviesa i domini de les llengües, van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana.
Segons el relat del Fets dels Apòstols, recollit al Nou Testament, l’Esperit Sant va baixar del cel i es va fer present allà on es trobaven reunits els apòstols en forma de “llengües com de foc, que es distribuïen i es posaven sobre cada un d’ells”. Una escena representada en diverses obres pictòriques, la més coneguda la del gran mestre El Greco al seu quadre La Pentecosta (1597), que es conserva al Museu del Prado.

La celebració de la Pasqua Granada també entronca amb antigues festivitats agrícoles, ja que els mesos de maig i juny coincideixen amb el temps de la sega dels camps.

Tradicions populars arreu de Catalunya

A Catalunya és un dia festiu a més de 150 municipis repartits per tot el territori, que celebren la festa amb aplecs i cercaviles.  Tona celebra una de les seves festes més tradicionals i populars: l’Aplec de la Rosa a Lourdes i al Castell, en què roses carrosses i sardanes són els protagonistes. A Sant Aniol d’Aguja s’hi celebra l’anomenat “Aplec dels francesos”, una festa que agermana catalans vinguts del Vallespir i de la Garrotxa i altres indrets del país. També és coneguda la Festa dels xatos a Rubí, l’Aplec de la Pedralta a Sant Feliu de Guíxols o el Ball de la Cinquagesma a Prats de Lluçanès, per esmentar només unes quantes.

En el cas de Barcelona, una de les celebracions més populars és la festa dels Cors Muts, molt arrelada a barris com el de la Barceloneta o el Raval, i que té lloc el mateix dilluns de Pasqua Granada i el cap de setmana anterior. Es tracta de cercaviles en què hi participen agrupacions corals humorístiques o cors, on molts dels components porten algun estri gegant que té a veure amb el seu origen. Per exemple, a la Barceloneta, els estris de les colles tenen relació amb oficis de mar –pescadors, mestres d’aixa…–, que eren els més habituals del barri; per això, hi predominen els timons, els rems, les destrals o les agulles de fusta per a reparar xarxes, entre més.