Dia Mundial del Pa-16 d’octubre

Celebrem el Dia Mundial del Pa

 

Una iniciativa del Gremi de Flequers de Barcelona

L’any 2006 la Unió Internacional de la Fleca i de la Fleca-Pastisseria (UIBC, sigles en francès) va impulsar la celebració, el 16 d’octubre, del Dia Mundial del Pa, una jornada dedicada a aquest aliment tan quotidià i imprescindible en la nostra dieta mediterrània. La idea de celebrar el Dia Mundial del Pa va ser del president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Andreu Llargués, qui la va proposar a la UIBC durant la seva assistència a unes jornades de l’entitat celebrades a Innsbruck (Àustria) l’any 2005.

Tretze anys després, la diada està consolidada plenament a tots els països que formen part de la UIBC, amb un dia que serveix per a que les organitzacions flequeres i els flequers de forma individual, aprofitin l’ocasió per a promocionar el pa i d’altres productes de fleca. Xerrades, conferències, degustacions, … activitats pensades per reconèixer la importància que té el pa en qualsevol dieta equilibrada i parlar de tot el que té a veure amb la seva elaboració, el seu consum, la seva història o el seu futur, impulsades per flequers professionals, escoles de cuina o altres establiments i institucions.

A Catalunya, el pa és un aliment molt valorat i que no pot faltar ni a la taula ni al rebost. Les varietats que trobem arreu del territori són innombrables, des del típic pa de pagès al llonguet, el pa de crostons… I cada vegada són més els professionals que recuperen la tradició en la seva elaboració per oferir pans artesanals de gran qualitat. Una bona prova la tenim en el forner Jordi Morera, propietari de la fleca L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú, que ara fa un any va rebre el títol de Forner Mundial 2017 atorgat per la UIBC, tot un exemple de com es pot innovar sense deixar de banda els valors més tradicionals i artesanals.

Per celebrar aquest dia, us deixem unes dites sobre el pa i us convidem a provar algunes de les receptes que proposa el Gremi de Flequers a la seva web o , si més no, a preparar un bon pa amb tomàquet!!

Qui menja molt pa, sempre està sa

L’aigua i el pa no es poden negar

A pa calent, clava-li la dent

Qui té pa, ja pot passar

Blat en flor, als quaranta dies el pa al forn