Cuina i remeis a la Catalunya Medieval

               Castell de Subirats, 27 de maig de 2017

 

Dins del conjunt dels actes commemoratius del 1100 aniversari de la fundació del Castell de Subirats, organitzat pels periodistes catòlics Ignasi Miranda i Montse Roset, durant el dissabte 22 de maig tingué lloc un interessant taller de remeis tradicionals i alimentació medieval on el caputxí Fra Valentí Serra, conegut estudiós de la gastronomia monàstica i de la medicina natural practicada en el món rural i conventual, tractà sobre com vivien, cuinaven i es guarien les malalties en els castells, masos i monestirs de la Catalunya Medieval. Acabada la conferència hi hagué una sessió pràctica on es preparà una poció depurativa efectuada al foc de llenya amb una combinació de les herbes remeieres més usades i estimades per l’home medieval. Poc abans de cloure l’acte, fra Valentí aprofità per signar alguns exemplars dels quaderns Cuinar en temps de crisi i Tornar als remeis de sempre, recentment publicats dins de la popular col·lecció L’Ermità, d’Edicions Morera i, finalment, a tall de cloenda, s’oferí als nombrosos assistents, un tast de la “Ratafia de l’Ermità” elaborada segons una fórmula caputxina del segle XVIII, gentilesa del Sr. Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera.

El Castell de Subirats fou la primera fortificació del Penedès, fundada l’any 917 pel comte Sunyer quan reconqueria el territori als sarraïns, i és un imponent castell de frontera amb una torre de 19 metres que inclou una bella església romànica (Sant Pere del Castell, avui santuari de la Mare de Déu de la Font Santa), en un indret de gran bellesa i amb una vista panoràmica privilegiada que convida i afavoreix la contemplació.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà