Conferències de Fra Valentí a Mallorca
4 i 5 d’abril

Conferència

Tornar als remeis de sempre

Sant Joan, 4 d’abril

 

Lloc: Casa del Pare Ginard. Museu de la Paraula (c/ Socies, 7). SANT JOAN

Hora: 20 h.

Organitza: Fundació Mallorca Literaria

La casa  on va nèixer el Pare Ginard, a Sant Joan, és avui un equipament cultural específicament dedicat a donar a conèixer el llegat de l’autor, és a dir, el patrimoni oral de Mallorca que ell va recopilar i investigar durant tota la vida.

Aquesta casa museu, juntament amb la dels escriptors Llorenç Villalonga (a Binissalem) i Blai Bonet (a Santanyí), són propietat del Consell de Mallorca i cedides a la Fundació Mallorca Literària, una fundació cultural de caràcter privat encarregada de la seva gestió. Entre les finalitats de la fundació està el promoure el foment de l’estudi i la difusió de l’obra i la personalitat literària d’aquests tres escriptors mallorquins, així com la d’impulsar l’estudi científic i la difusió del patrimoni literari i cultural de Mallorca.

Fra Valentí Serra parlarà, en la seva conferència, sobre les propietats medicinals i gastronòmiques de les plantes, el seu ús tradicional. També, amb motiu del seu recent estudi, farà alguna referència específica a les plantes mel·líferes i l’apicultura popular.

 

 

 


 

Conferència

Els caputxins i l’atenció pastoral als sentenciats a mort durant la Guerra Civil i la Postguerra

Sencelles, 5 d’abril

 

I JORNADES SOCIETAT I ESGLÈSIA DES D’UNA PERSPECTIVA HISTÒRICA

Lloc: Casal de Cultura Can Garau (c/ d’Antoni Maura, 14); SENCELLES

Hora: 18.30 h.

Organitzen: Fundació Mn. Bartomeu Oliver, Ajuntament de Sencelles i Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

El coordinador de les jornades, Pere Fullana Puigserver, explica el motiu de la seva organització:

“El factor religiós ha jugat un paper rellevant en la història contemporània. La investigació històrica contempla el fet religiós, però no abunden els espais acadèmics o culturals on poder treballar el diàleg entre els diferents models historiogràfics i enfocaments metodològics per plantar cara a una qüestió particular. La historiografia eclesiàstica en general, i l’espanyola en particular, no han afavorit la consolidació d’espais de debat entre la societat i les tradicions religioses. La Fundació Mossèn Bartomeu Oliver, de Sencelles (Mallorca) representa l’esperit tolerant, crític, rigorós i inclusiu que requereix el clima de recerca en tot allò que fa referència a les temàtiques que afecten conjuntament Societat i Església. Aquestes primeres jornades obren una línia de treball de recerca i de debat entre historiadors interessats a confrontar treballs, aprofundir fonts, transferir coneixements i generar un ambient dinàmic i modern en tot el relacionat amb creences, emocions i accions que tenen un rerefons religiós, d’indiferència o antireligiós. La primera convocatòria es dedica a “Memòria democràtica i Església”, i compta amb el suport de la Universitat de les Illes Balears”.