Us proposem una coca amb poma una mica diferent. La base és la clàssica coca de iogurt però amb alguna variació en la farina i en el sucre (hem susbtituït una part per mel). La poma de la cobertura està aromatitzada amb ratafia.
Per aromatitzar la poma, la posem a macerar tallada a làmines amb una mica de ratafia i sucre durant unes dues hores. El suc sobrant de la maceració el podem afegir a la masa quan fem la coca.
Nosaltres hem fet servir la nostra Ratafià l’Ermità i mel de la casa Alemany. La farina de xeixa és d’una varietat antiga de blat autòcton de les Balears, no refinada, més gustosa i digestiva.
La recepta de la coca de iogurt amb les variacions seria la següent:
- 3 ous
- 3 cullerades de mel més 60gr de sucre
- 100 gr de farina de blat més 100 gr de farina de xeixa
- 1 iogurt natural
- 80 gr d’oli de gira-sol
- 1 sobre de llevat
* * *
- En un bol gran barregem el sucre amb els ous i anem afegim les cullerades de mel. Ho hem de batre bé fins que la barreja sigui escumosa i surtin petites bombolles.
- Incorporem el iogurt i després l’oli.
- Afegim, poc a poc, els dos tipus de farina i el llevat. Podem fer servir un sedàs si volem que la massa queda més esponjosa. Ho anem barrejant amb suavitat fins que no quedi cap grumoll i la barreja estigui homogènia
- Ho posem al motlle. En el nostre cas, al ser rectangular, l’hem folrat amb paper de forn.
- Ara és el moment d’afegir les làmines de poma macerada amb la ratafia cobrint tot el motlle. Podem esposar per sobre una mica de sucre.
- Ho posem al forn (preescalfat) a 180 ºC uns 35-40 min, comprovant la cocció punxant-la amb un escuradents. Si surt sec ja està a punt, sinó ho deixem al forn uns minuts més.
- Deixem refredar abans de desemmotllar i pintem la poma amb una mica de melmelada d’albercoc.
Una recepta saludable, fàcil i una mica diferent, que podem acompanyar, a més, amb un gotet de ratafia !!