2022 CENTENARIS d’esdeveniments
d’arreu del món

Interior de la tomba de Tutankamon (Commons Wikimedia)

 

Centenaris 2022 arreu del món

Recull a càrrec de Jaume Nolla

Primer centenari

De l’aplicació de la primera injecció d’insulina a un malalt diabètic, Leonard Thompson, de 14 anys, que s’estava morint a l’Hospital General de Toronto (Canadà). No va anar com esperaven i Thompson va patir una reacció al·lèrgica molt forta. Al cap de 12 dies, després d’un treball intens, el bioquímic James Collip va millorar la fórmula i li va injectar una segona dosi el 23 de gener: immediatament Leonard Thompson es va trobar bé per primer cop a la vida. (11 i 23/01/1922)

Del famós forat en una xarxa de porteria de futbol que va fer el jugador d’origen filipí del F. C. Barcelona Paulino Alcántara, el qual, a Bordeus, en un partit de seleccions, França-Espanya (0-4) xutant des de 20 metros va foradat la xarxa com si fos una bala de canó i va colpejar un gendarme que hi havia 15 metres més enllà deixant-lo estabornit. De fet, Alcántara, era famós per trencar els dits dels porters a causa de la seva força en el xut (30/04/1922)

De la sisena expulsió dels jueus de França, del Llenguadoc i de la Borgonya, ordenada pel rei Carles IIII, el Bell, el darrer dels Capets. Els del Llenguadoc es van refugiar a l’Aragó, sense saber que poc després, el 1391, van haver de patir també les persecucions de casa nostra. (24/06/1322)

De la primera prova a l’exterior del funcionament d’un Radar del Laboratori d’Investigació Naval dels Estats Units (NRL) a Washington, D.C. Els investigadors de NRL van situar un transmissor de ràdio a una riba del riu Potomac i un receptor a l’altra. Un vaixell que navegava pel riu va provocar inesperadament fluctuacions en la intensitat dels senyals rebuts quan passava entre el transmissor i el receptor. (17/09/1922).

De la Marxa cap a Roma des de diversos punts d’Itàlia que organitza Benito Mussolini, mobilitzant més de 25.000 “camises negres” per a reclamar al rei Victor Emmanuel III un govern contra comunistes i anarquistes que dos anys abans havien intentat fer una revolució “a la russa”. Arran d’aquella feta, Mussolini esdevé president i al cap de tres anys Itàlia és una dictadura feixista. (28/10/1922)

De la primera retransmissió radiofònica de la BBC a Londres a les 6 del vespre. Fou un informatiu, un recull de notícies seguit del pronòstic del temps, locutat pel director de programes Arthur Borrows. Per a evitar que els oients es perdessin part del missatge o fins i tot que poguessin prendre notes, les notícies van ser dites dos cops, primer a velocitat normal i després més lentament. (14/11/1922)

De la descoberta de la tomba intacta del jove faraó egipci Tutankhamon. L’arqueòleg britànic Howard Carter i el seu mecenes Lord Carnavon entren a l’avantcambra trobant tresors incòlumes de 3000 anys d’antiguitat amb un valor incalculable, tan a nivell pecuniari com històric. La famosa maledicció de l’entrada a la tomba d’un faraó va afectar diversos membres de l’expedició, amb morts estranyes dels que hi van entrar per primer cop, inclòs Lord Carnavon. Va morir 4 dies després de la feta a causa de la picada d’un mosquit a la galta i una galopant i misteriosa infecció posterior. Malgrat tot, Carter morí 17 anys després. (22/11/1922)

De la creació formal de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques amb la integració de la República Federal Socialista Soviètica de Transcaucàsia (aleshores formada per Geòrgia, Armènia i Azerbaidjan), la República Socialista Soviètica de Ucraïna, la República Socialista Soviètica de Bielorússia i la República Socialista Federativa Soviètica de Rússia. El dia Nadal del 1991 es va dissoldre. (30/12/1922)

Segon centenari

De la primera patent de dents postisses creades amb porcellana pel doctor Charles Graham de Nova Iork. Ràpidament van substituir les pròtesis dentals antigues fetes de fusta, ivori tallat, dents d’animals i, fins i tot, dents humanes que causaven tota mena de dolències bucals. (09/03/1822)

De la solemne cerimònia de començament de les obres amb la col·locació de la primera via del que serà el primer ferrocarril per al públic a vapor entre les ciutats de Stockton i Darlington, al nord-est d’Anglaterra. Fins al cap de tres anys no entraria en funcionament. (23/05/1822)

De la primera condemna contra les curses de braus feta al món per Manuel de Salas, educador, polític i fundador de la República de Xile (encara en ple procés d’independència del país) Salas en va demanar la prohibició a causa “del tracte que es donava als animals en uns espectacles que atemptaven a la il·lustració i la cultura, pròpia de costums civilitzats”. Al cap d’un any van ser abolides, tot i que esporàdicament encara se’n celebrés alguna a posteriori. (15/09/1822)

Del descobriment de la manera de llegir i entendre els antics jeroglífics egipcis. Tot va ser obra de l’incansable lingüista i egiptòleg Jean-François Champollion que a través de la pedra Rosetta, un monòlit on hi havia inscrit un decret en tres idiomes antics: grec, demòtic i jeroglífic, va desxifrar aquests darrers, tot començant la descoberta del món faraònic fins aleshores desconegut. Fou tal el cansament de la interpretació dels jeroglífics (o una maledicció, segons els més supersticiosos) que Champollion es desmaia en plena traducció. La febre el mantindrà uns dies allunyat de la feina i al cap de deu anys, una estranya infecció el duu a la tomba. (22-27/09/1822)

De la independència oficial de Brasil respecte a Portugal en una carta escrita pel príncep regent Pere (posteriorment Pere I emperador constitucional i Defensor Perpetu del Brasil) al seu pare, el rei de Portugal João VI. En ella, Pere encara es diu a si mateix Príncep regent i el seu pare és considerat el Rei del Brasil independent. El 12 d’octubre de 1822 en el Camp de Santana (més tard conegut com el Camp de l’Aclamació), el príncep Pere va ser aclamat Pere I, emperador constitucional i Defensor Perpetu del Brasil. (22/09/1822)

Del seu primer debut amb públic a Viena del músic i compositor Franz Liszt. Tot i que amb anterioritat havia tocat en certes sales mostrant-lo com un nen prodigi a l’estil de Mozart, aquest cop amb 11 anys féu un concert en el Landständischer Saal amb un èxit clamorós. Immediatament va ser presentat en els ambients aristocràtics d’Àustria i Hongria i es va reunir amb Beethoven i Schubert. (01/12/1822)