Caquis,
fruita de tardor

L’hortet del frare

 

Una fruita molt saludable

Les taronges, les castanyes, els caquis són fruites de tardor que durant l’estiu van creixent, ben protegides, dins del seu embolcall. Una volta madures, i arribats a la tardor, quan obrim les fruites esmentades per acollir i degustar el seu sabor, percebem que ja som plenament a la tardor.

Cada any, quan el caqui ja té a punt els seus fruits saborosos, la seva visió de colors vius és una meravella de les hortes conventuals on hi podem contemplar les seves branques carregades de fruita, que agafen totes les tonalitats del color taronja i, sense trencar-se, sostenen uns fruits grossos com pomes, amb una dolçor intensa no comprable a cap altra fruita coneguda. La seva aparença exterior és la d’un tomàquet, però amb un to ataronjat i amb una polpa molt dolça i tova, talment com si fos melmelada.

Fra Ramon, l’ermità del Pirineu, li plau de menjar-ne quan, obsequiosament, li pugen un cistell de caquis fins a l’ermita, car sap que la seva ingesta en temps tardoral reforça el sistema immunològic evitant els refredats sobretot si, alhora, també es mengen simultàniament taronges, que són una fruita antioxidant que retarda l’envelliment cel·lular.

Fra Valentí Serra de Manresa,

arxiver dels caputxins