S’hauran d’endarrerir una hora els rellotges

El canvi s’ha de fer la matinada de diumenge 29,

quan a les 3h tornaran a ser les 2h

 

L’any 2017, el canvi d’hora per entrar en l’horari d’hivern es produirà l’últim cap de setmana d’octubre, concretament la matinada del dissabte 28 d’octubre al diumenge 29. El canvi es farà efectiu a les 3.00 hores de la matinada del 29 d’octubre, quan tornaran a ser les 2.00 hores. D’aquesta manera s’acabarà amb l’horari d’estiu, que va començar el diumenge 26 de març. La consequència més perceptible del canvi d’horari d’hivern és que a partir d’aquest diumenge 29 d’octubre es farà de dia i es farà fosc més aviat.

 

La matinada de diumenge és quan s’han d’endarrerir els rellotges una hora

 

Per què canviem l’hora?

L’objectiu del canvi d’horari, tant d’estiu com d’hivern, és estalviar energia, ja que l’hora s’adapta al cicle de la llum solar. D’aquesta manera, es produeix un petit estalvi econòmic pel menor consum d’electricitat. Es busca que les hores de llum s’ajustin a l’horari laboral més comú.

La mesura del canvi d’hora es va adoptar per primera vegada durant la Primera Guerra Mundial, quan alguns dels estats implicats en el conflicte ho van fer amb la finalitat d’estalviar carbó. Però en realitat, la primera vegada que es va proposar un canvi d’hora va ser el 1784, i ho va fer el polític nord-americà Benjamin Franklin, pare fundador dels EUA, quan era ambaixador a França. En aquella època l’objectiu era estalviar espelmes durant la nit. Actualment, es fa per raons d’estalvi d’energia i consum, per aprofitar més la llum del dia. Per aquests motius, la mesura es va començar a implantar de forma desigual a partir del 1974, coincidint amb la crisi del petroli.

A la Unió Europea s’aplica com a normativa des del 1981, una regla que s’ha renovat cada quatre anys fins al 2011, quan va entrar en vigor la directiva europea 2000/84, que entre altres coses unifica els dies en què es produeix el canvi horari als països de la UE. Aquests són l’últim diumenge d’octubre per a l’entrada de l’horari d’hivern (fins el 1996 era al setembre) i, per al d’estiu, l’últim diumenge de març.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà