Arriba la primavera-
20 de març

Diumenge 20 de març, a les 16.33h comença la primavera a l’hemisferi nord, que durarà 92 dies i 18 hores, exactament fins el dia 21 de juny, en què comencarà l’estiu.

La primavera ve acompanyada de molts canvis que, en general, són molt apreciats per tothom: tenim més hores de llum, el temps és més càlid alhora que força variable, i amb ella comença el renaixement de la natura i el camp. Durant la primavera arriba el temps del desgel i de les precipitacions moderades però també de fortes tempestes i ventades.

A les nostres latituds, durant la primavera el sol surt cada matí gairebé dos minuts abans que el dia anterior, i a la tarda, es pon un minut més tard. És a dir, que cada dia guanyem tres minuts de llum diürna

Per primavera, la natura s’esvera.

No hi ha primavera sense flors ni estiu sense calors.

Aigua de primavera, si no és torrencial, omple la panera

Flor en abundor a la primavera, bona tardor ens espera

Primavera arribada, ovella esquilada

Oreneta primerenca, primavera calorenca.

 

Pel camp és un temps idoni per a la sembra i la collita. Els productes gastronòmics més destacats d’aquesta època són les cireres, les maduixes, els espàrrecs, les faves, els pèsols i els cargols. 

Amb la primavera també arriben moltes festivitats tradicionals. És el temps de la Setmana Santa, la Pasqua i el Corpus; de la festivitat dels nostres patrons Sant Jordi (23/4) i la Mare de Déu de Montserrat (27/4), o Sant Anastasi (11/5), patró de Lleida; així com d’altres com Sant Marc, Sant Elm, Sant Josep Oriol o Sant Ponç.

Canvi d’hora el diumenge 27 de març

La privamera també ens porta el moment del canvi d’hora. Concretament, el proper diumenge 27 de març passarem de l’horari d’hivern al d’estiu. A les dues de la matinada, hora peninsular, haurem d’avançar el rellotge una hora, fins a les tres, de manera que aquest dia tindrà, oficialment, una hora menys.

 

A “Llegim l’Univers” (Col·lecció l’Ermità núm. 8) l’astrònom i divulgador científic Antonio Bernal parla de les estacions i explica perquè ens produeixen.