Guisats del frare

Anques de granota “a la caputxina”

 

Acaba de sortir el primer quadern de la col·lecció “L’Ermità” titulat Cuinar en temps de crisi i, sortosament, gaudeix de molt bona acollida. Els mitjans de comunicació s’han fixat en algunes de les receptes més curioses, com ara la manera fraresca de preparar les “mandonguilles de granota”; una recepta que fou llegida i glossada jocosament per Marcel·lí Virgili el dia 16 d’octubre al programa radiofònic “Coses meves” de Rac-1.

Els antics frares indicaven que les granotes “tenen lo llom vert, ab clapas negras que aumentan ab l’edat; la panxa blanca y las potas quasi lo doble més llargas que’l cos”. Per als seguidors de la secció Guisats del frare de la web del Calendari de l’Ermità us vull oferir avui una nova recepta per a guisar granotes a la caputxina escrita en un estil força arcaic: “Has de pescar las granotas a últims d’istiu, abans de lo aparellament.  Després de rentar-las ab aigua tèbia els tallarás las potas ab las ancas, que són gelatinoses y molt gustoses. Aquestas anquetas has de presentar-las en lo refectori fregidas ab taronja amarga y salpebradas. Prô tingas present que també podrás fer ab la carn d’ellas  bones  mandonguilles llevant los ossets y picant bé las potas y las ancas assaonant-las ab totas las espècias. A la massa hi posarás un poch de pa ratllat, rovells d’ous cru y algo de sal. També tindrás a punt such de cigrons  y  llard, luego en farás las mandonguilles de granota, que abans de servir-les als religiosos las has de quallar ab rovell d’ou y agre de llimona, que fetas així agraden molt als frares, perqué són una menja molt delicada y sanitosa” (Receptari, s. f.).

Acompanyo aquesta nota gastronòmica sobre cuina caputxina amb un gravat popular català del segle XVI que il·lustrava la Faula XX d’Isop titulada: “De la superba granota y del ferocíssim Thoro”.

Fra Valentí Serra de Manresa, és religiós caputxí

i col·laborador de Fra Ramon, l’Ermità dels Pirineus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà