EL LLIBRE DE LA MEL

Apicultura popular i plantes mel·líferes

Fra Valentí Serra de Manresa

 

Per què cal preservar les abelles?

Com es poden domesticar?

Sabies que formen part de la ramaderia menor?

Quines són les varietats de la mel?

Quins beneficis té?

Com identificar la mel adulterada?

D’on prové l’expressió “lluna de mel”?

 

Les abelles són uns insectes que no només són productors d’un dels nostres aliments més preuats i saludables, la mel, sinó que són garantia de vida: “Abelles per viure!”.

Al LLIBRE DE LA MEL, setè títol de la  Col·lecció l’Ermità l’arxiver dels caputxins i reconegut estudiós de la cultura popular, Fra Valentí Serra de Manresa, ens apropa al món de les abelles i la mel alhora que recupera algunes de les pràctiques apícoles més tradicionals de la Catalunya rural i conventual. També ens parla de l’empremta cultural que l’apicultura ha deixat a la nostra societat a través de topònims, llinatges, símbols i expressions populars. A més, trobarem la descripció de les propietats de les principals plantes de la mel i els seus beneficis, i també alguns remeis pràctics i aplicacions gastronòmiques.

EL LLIBRE DE LA MEL s’estructura en sis apartats principals, complementats per un glossari sobre temes apícoles, un índex analític i una selecció bibliogràfica:

  • El món de les abelles a Catalunya
  • Tradicions apícoles rurals i apicultura caputxina
  • Les plantes mel·líferes i les varietats de la mel
  • Utilitats de la mel i de la cera en la medicina popular
  • Mel i gastronomia
  • Calendari de l’apicultor

Seguint la línia pròpia de la Col·lecció l’Ermità, EL LLIBRE DE LA MEL presenta una acurada selecció d’il·lustracions així com nombroses dites i refranys.

Setè títol de la Col.lecció l’Ermità

EL LLIBRE DE LA MEL forma part de la Col·lecció l’Ermità, impulsada el 2015 per Edicions Morera amb l’objectiu d’acostar al lector temes relatius a la cultura popular i tradicional, astronòmica o agrària a través de quaderns i petits llibres monogràfics, pràctics i de fàcil lectura. Els títols publicats fins ara són “Cuinar en temps de crisi” (2015, 2 edicions), “Celebrem el Nadal” (2016), “Tornar als remeis de sempre”(2017, 3 edicions), “Quina morra!” (2018) i “Fins aquí hem arribat” (2018). Una col·lecció de factura senzilla, sobre temes populars i a un preu molt econòmic.

 


EL LLIBRE DE LA MEL és a la venda a llibreries de tot Catalunya