4 d’octubre,
Es reinaugura el Museu Etnològic de BCN

S’inaugura la reforma del

Museu Etnològic de Barcelona

el 4 d’octubre

  Museu etnològic

Museu Etnològic 2  Museu Etnològic 3

El Museu Etnològic de Barcelona tornarà a obrir les portes al públic el dia 4 d’octubre amb un espai i unes exposicions completament renovats.

El museu, l’origen del qual es remunta a 1942, ha estat tancat per reformes des de 2011. El museu custodia 70.000 peces adquirides al llarg de la seva historia.  La col·lecció més extensa és la procedent dels àmbits català i espanyol, amb 40.000 peces. Els objectes que es mostren al públic, incloent els 5000 exposats a la reserva visitable, només representen un 10% del total de les col·leccions. En aquesta nova etapa, la recerca i divulgació del museu es centren en la societat actual, complexa i plural, fent servir una eina fonamental de l’antropologia com és la comparació. Les noves exposicions proposen una refexió sobre diferents aspectes de la vida humana que són universals. Ens convida a que ho fem comparant l’entorn quotidià que ens envolta amb el nostre propi passat, que sovint ens pot semblar exòtic. També mostra les solucions que han trobat altres cultures en paisatges naturals i socials tan iguals com diferents al nostre.

Els espais del museu

La reserva visitable mostrarà les extenses i variades col·leccions del museu, procedens de tot el món, i està dedicada als orígens i la historia del museu i als pioners de la institució, als quals es dedica els laterals de la sala, amb fotografíes i sessenyes biogràfiques.

La major part dels espais estables d’exposició es troben a la segona planta i representen la major renovació des d’un punt de vista museogràfc, amb dues innovacions importants:

El mur: un fris de 20 metres amb un collage d’objectes representatius dels diferents àmbits de la nostra societat, no necessàriament d’origen català.

Els àmbits: 6 espais on s’hi dedica un objecte de grans dimensions que, acompanyat d’altres i complementat per materials multimèdia, composen un conjunt que suggereix una temàtica oberta sobre alguns àmbits de la societat, els ofcis relacionats i els seus protagonistes.

Aquesta planta també disposarà d’un espai didàctic i una área reservada a l’experimentació sensorial amb el patrimoni etnològic.

La quarta planta està dedicada a exposicions temporals i s’inaugurarà amb dues mostres:

El sagrat, el profà i la festa, un itinerari clàssic al voltant del cicle festiu anual, els seus orígens religiosos i les seves manifestacions contemporànies, on es mostren les adquisicions i el treball de camp realitzats els darrers anys.

La terra de canterers, una aproximació a la cultura de l’aigua i alguns oficis relacionats: terrissaires i saurins. La mostra combinarà peces contemporànies amb altres que il·lustren la varietat del mediterrani occidental.

Web del Museu Etnològic de Barcelona