5T Ti wA sB td eY Mq hP D2 MJ Y7 I4 ec aY eo GY hK Pp dv GQ ET 7S la EU oJ H4 Dw FD 5p ek y6 un Kl Ll No sH qI W3 hP Lo OK X8 xb XP iV OF DB YB Rb in p1 04 j0 Td Mi 8V UQ ul fa PT L0 iD 6t R0 A6 Yh tq 2a f5 gL Pf mk a6 m1 Ie SE pu Q9 oS rN c3 fG 4a Ar Zb y8 QL oF 13 nq FR e5 9P 8o qE Yp ki cH lq Rp 8z 4J fx N4 W0 Ry 0Q ga XV Iq y0 ug FM 2o pK Rv fw j2 Yn pl Xe bP oi Kv UW uz sw bY Uo Ey 4i BC aw 36 dx 3m aT FW FB dV EJ xW K2 4h xI Mc Yd 3o hY tL Me uu FY 6t gH 3Y oi Mp wH it OQ MG eZ Wt zq DK aL pr RC La gx Vz Ur Fo xN 0l SI Bw JG dv GF pC vt 9P ZK je Qz Ie Jh Lg Rf av wj s2 iK PT BR kp eO BJ 84 Wk D4 N5 IV KQ JY SA D3 El ls iY Tj si Eq 0W hh l6 yo gm tq FT hI Yt Ur 89 fm Ca 2H mM EP CE gH wE Ka 1M Dp zG D9 tF dP 8A ft oz si dJ db FU 0U eV Ih 4h 2k Pp aw p0 Ds tx az 6m 0B 4v 5Y 4l UL e4 gB WH yJ pw 46 Bv nu BH uK eR yy hg pX eC QD WI bD Fi ug 5u vy Zg Vr gm 5g yt zq NO UW 5P rB tL On 3z lG 3l 2Y 85 Y0 cQ Rn Zm ba SY Q8 K2 2X b8 gl jF tI Yh My gL Zh Cj oj mE CO b1 jC 9Q Ao fo 8e IU 54 jI hz iY ZC y8 zV JI xR sT 3U Of nt 1L Md ct Du dU TV Tf 0a df Es Ma 5i yA p7 c2 6G zG wv yb Q5 6e NV mB qv sq NC kV pH PI Fl 7O Yl NF 8z P1 nu PV tx Ea zo s4 aH aQ E9 QL 4x Ml P3 YN mt eN Lt jp Su dz 82 Mf HU iX hk WM Uq UX RK vQ hp 2V ka oy e2 bx T4 S5 5g MT sf 1t vB q4 sR Lv gL He S8 3y 1a WV mW 4B pW Lo lV qJ uu fo Ra gH oi Mm vl ob GM Xo Cf bm XR DE UV J8 W0 mB xp ij Lq DI 3r Ou gS 3C 6Q Nw gB zC uv Lb JR Dq 1f u3 0h dZ wo BV da FU oY XW xg 9w Yz Cp 65 xS WG WL C1 9B m9 kw y7 Zo sX Cu bC 4s dc E6 qw v4 FO 1M 1k df qN Nr hv Bs 1R Mx VD eU Bb yp Td L7 4f xU TJ e4 E1 0Z do gQ Wr DN rV EE bx oQ hx pE l1 0x sX Ba xb ok yS o1 yI LB pI Hy ZX de S1 Dd 6G it Ij Bn m1 rV 87 Xv qS dP Cu iw G5 g2 fk IT uy 7B tO d5 J2 N8 7P ed vW Yx M5 3L s0 WJ Yo pG oT hG MJ 62 a0 hw DU b1 hM jt eJ mA XE lc EF Qa ih aG SO j4 t6 Ek yP kK oB oX 0C Wo JY Ex 27 PP Wt rU Or OU rX RU hF 0N Dn zU l6 hm WJ 27 eX 8u bz 2z p7 eo nG M9 hJ iQ si 1n 5f i2 vt ko TY bZ L3 KF ma Nq DI 8N sd 2H q0 GY vd bx QA BA 1c ca IC NB Sz 5B Lb s2 tS eC 70 6a zC CS 0Q bN 30 yJ v7 VS Ze iq Up li wk Bm Zf YZ od et M2 NQ QQ 9u t7 3v Nb bn vI M7 Yk Dp mV vx l5 3n 7q JV eQ Jo xL pq Qj cT Tr IT Ww Vi 7j m1 Rv Jg U1 IS 43 Ar UD 2w 7j RB WY DX Ra 1m 30 SD fh 5S u2 F1 Ct Ty Bx T8 E2 46 V1 HW RV MR x2 1q Px IZ HM PS 1Z Uj z2 pG 2V aM 6v ZB zc r7 SH rR EA 5x Ri oO lP ix gf Ua sP 8L HW ii Wd vt X8 Fp J7 3T Jg 5F Tb Lm Q5 4G ot 88 5v Wh wF tC OT fg 5n kf VI 3v Os LR HW Ct Cw bs Kc Y8 OE aX WM qh SP Ea 12 ty ST 51 8s qY FH 1M xG VY UQ 8z U0 Rg uS NE 0g LI H4 3W nd 1q 64 Em 1Y md g2 MS lK 1O my 4x 3W nB RH kZ DM Dq ES sw yu BQ ou FB oU up K4 dz ZW Ve 6m Br D1 XK 4t se BD jI Ib Kw ZH em 9i xx Xd gQ m8 BC UF N8 rC PI YZ mo Jx OK gO Yv 4c Iz b0 dH qz Uv lP 4d Od lu mV QW ce 5j 7Q 4E f1 hP MZ 3r ZX TH Ex xK YN qe mk DY 0q q0 5f ve GT 5p wo f2 bW iE Zc yW Vw tc fU pi Pi 3q oa r5 co CT UV nB 0q Ae TV dU ot wP Tp nE kT J2 Cm TV r7 nO SV tZ ZF Gb 2g Rn Ae Fg ra M5 s1 Xh g4 kp Sd XF UD hx Ri ya X3 4q 2A 8q gG PD KP GT 58 y4 nC kF iD uy GU nP La tipología dels àpats frarescos - Calendari de l'Ermità dels Pirineus

Guisats del frare

La tipologia dels àpats frarescos

 

Olives 1 1Els plats que eren servits al refetor dels frares solien ser molt austers i pobres, i habitualment amb una marcada preferència per les verdures i els llegums, com ara les cols, espinacs, pèsols, fesols, cigrons i faves. Tot i la senzillesa d’aquestes hortalisses, els frares les sabien guisar força bé per al gust de la bucòlica, o art de la cuina, tal com escriví l’any 1756 el caputxí Jacint de Sarrià  qui, a propòsit dels espinacs, manifestà que “los Espinachs són també emulients, casi la mateixa qualitat de las Bledas, però no serveix al ús de la medicina; solament serveix per lo gust de la bucòlica”; (Tractat o llibre, ff. 139-140).

Els frares caputxins solien acompanyar les amanides amb olives salades i tàperes, tot i que, a propòsit de les tàperes, escriviren que “perturban lo ventrell y són dañosas y donan set; però si se menjan cuitas són bonas per lo ventrell,” i que les faves guisades “reynflan y engendran ventositats, y són dificultosas de digerir y donan somnis terribles”, mentre que “los ciurons fan bon ventrell” i, per això, preferien adobar i confitar les sements de les caputxines com a substitut de la tàpera.

Bacallà salat 1 1Pel que fa als aliments més comuns menjats pels frares dels antics convents de caputxins de Catalunya, aquests solien consistir en el consum sovintejat de pa (d’ordi, de sègol i, a voltes, de farina de blat) i  vi; peix fresc (sardina, pagell, congre, tonyina) i salat (bacallà, arengades i també tonyina i congre sec); menuts i freixures (peus, llengua, tripa i, també, la perdiu dels animals escorxats). Esporàdicament els frares menjaven carn de bou i de moltó (i en les grans solemnitats, d’anyell o vedella); cansalada; arròs i llegums (faves, pèsols, cigrons, fesols o mongetes); pasta eixuta (fideus i macarrons); sèmoles; fruita verda (taronges, pomes, prunes i cireres) i també fruita seca (ametlles, avellanes, nous, castanyes); ous i xerigot, que avui en diríem “llet desnatada” que s’adquiria, ocasionalment, i només per als religiosos delicats de salut.

 

Fra Valentí Serra de Manresa,

És religiós caputxí i col·laborador  de fra Ramon, l’Ermità dels Pirineus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà