40a FESTA DE LA RATAFIA
SANTA COLOMA DE FARNERS
11-14 NOVEMBRE

El cartell de la 40a Festa de la Ratafia representa una selecció de dibuixos de més de 720 alumnes d’escoles de primària 

“Volem ratafia, ratafia volem!”

L’exposició Volem ratafia, la creació especial de la ratafia Volem i un col·leccionable seran les novetats per celebrar les quaranta edicions de la Festa
En motiu de la 40a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners s’ha elaborat l’exposició i la capsa col·leccionable “Volem Ratafia” que explica la relació de Santa Coloma amb la ratafia que es podrà veure durant el mes de novembre a la Casa de la Paraula. La capsa per col·leccionar 40 postals diferents sobre la ratafia i Santa Coloma de Farners que cada una es podrà adquirir en 40 establiments diferents de la ciutat.

També vinculat amb l’exposició i la capsa col·leccionable, s’han elaborat la “Ratafia Volem” especial per commemorar les 40 edicions de la Festa. El mestre ratafiaire Xavier Codina, present a totes les edicions del concurs, quasi 40 anys, ha creat una ratafia inspirada amb les que participen al concurs i la Cooperativa la Sobirana n’ha editat una edició limitada i numerada de 500 unitats.

El MHP Quim Torra serà nomenat Confrare d’Honor de la Ratafia 2021
Durant la Gala de la Ratafia que tindrà lloc el divendres 12 de novembre al vespre al Pavelló de la Nòria, la Confraria de la Ratafia nomenarà Confrare d’Honor al colomenc Quim Torra, qui té un llarg bagatge personal i familiar en el món ratafiaire, i gràcies a ell, la ratafia s’ha donat a conèixer en entorns en què aquesta era pràcticament desconeguda.

El concurs més antic i amb més participants referent de tot Catalunya 
Un any més, el Concurs de Ratafies Casolanes convoca a les persones elaboradores de ratafia als 3 premis a les millors ratafies catalanes i també a la nominació del premi a la millor ratafia local. El jurat format per 45 experts tindrà la difícil tasca d’escollir, d’entre les més de 200 que es presenten a concurs, la millor ratafia casolana del nostre país.

La Fira amb totes les ratafies comercials de Catalunya
Els dies 13 i 14 de novembre, a la plaça Farners de Santa Coloma de Farners, tindrà lloc una nova edició de la Fira de Ratafies comercials. La presència de més de 25 marques de ratafia per tastar i comprar, fan de la Festa de la Ratafia la cita més important del sector. Un dels aparadors més importants per presentar projectes ratafiaires que aborden la innovació, sostenibilitat…Com a novetat d’enguany els tastets de ratafia es faran mitjançant la compra de tiquets i una copa amb portacopes (una millora també per la sostenibilitat, evitant gots de plàstic o reutilitzables).

Jornades tècniques i tallers
El dissabte 13 de novembre la 40a Festa de la Ratafia acollirà el Vè Congrés aiguardents de Catalunya “Sobretaula”. El programa contindrà xerrades, experiències i eines entorn del món dels licors de territori amb els principals experts del sector.

S’ha programat un tast guiat i dues rutes guiades pel centre de Sta Coloma per a aquelles persones que els agrada la ratafia, que volen aprendre a degustar-la i volen descobrir-ne el seu relat. També tindrà lloc dos tallers de cuina amb ratafia i un per descobrir les ratafies catalanes més singulars.

Conferència de fra Valentí Serra – 6 de novembre (reserva prèvia)
Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, parlarà sobre les propietats d’algunes de les anomenades “Herbes Santes” incloses a la 4a edició del seu llibre “Tornar als remeis de sempre” i oferirà el tast d’una “bullidura fraresca” tonificant i depurativa.

La Litúrgia dels Confrares
El dijous 11 de novembre, amb la visita dels Confrares de la Ratafia a casa el custodi (premi ratafia local edició anterior) del penó i el llibre sagrat de la ratafia, i la penjada del penó i el brindis inicial és l’acte que enceta la festa de la Ratafia. El divendres 12 de novembre, els Confrares realitzaran els nomenament dels nous confrares, l’entrega de premis del concurs de ratafies i el nomenament del Confrare d’Honor 2021.

Activitats culturals
Algunes de les activitats i artistes d’enguany són: Renaldo & Clra, La Ludwing Band, Maria Jaume, Titelles Pamipipa, Companyia Teatre Mòbil, Tripulant, Colla Castellera Guillats de la Selva, Què fas Carlota, Diables d’en Pere Botero, Trobada de Colles Geganteres, Petita Confraria, Confraria Jove…

  • Les activitats s’han adaptat a les restriccions de la Covid-19.
  • Per participar en algunes activitats és necessària la reserva prèvia.  

40a FESTA DE LA RATAFIA-CONCURS 2021 SANTA COLOMA DE FARNERS
PDF amb PROGRAMA DETALLAT 2021