Fira del Gall
15 i 16 de desembre

Fira del Gall de Vilafranca del Penedès 2018

 

El cap de setmana del 15 i 16 de desembre Vilafranca del Penedès es tornarà a convertir en la capital de l’aviram per acollir la tradicional Fira del Gall, un dels mercats d’aviram més destacats que es celebren a Catalunya. La fira té com a protagonista el Gall Negre del Penedès, una varietat autòctona d’au de corral molt apreciada per la seva vistositat i la seva carn, així com altres espècies d’aviram propi Vde la comarca, com la gallina o l’ànec mut.

L’essència de la fira és el Mercat de l’Aviram on, a banda d’aquestes espècies autòctones, el visitant trobarà tot tipus d’aviram: capons, oques, ànecs, galls d’indi, guatlles, … que es podran comprar en viu. Els organitzadors ofereixen el servei exclusiu de sacrificar-lo i plomar-lo de forma gratuïta. Així, es pot escollir l’ànec, capó, gall o gallina viva i, sense moure’s del recinte tenir-la sacrificada i plomada al cap d’unes hores.

Carme Ruscalleda i Pilarín Bayés, convidadas a la Fira

La xef Carme Ruscalleda, reconeguda internacionalment com una de les xefs més innovadores, serà la pregonera de la Fira del Gall 2018, en un acte que tindrà lloc el dimecres 12 de desembre a les 20 hores a l’Auditori de Vinseum. Per la seva banda, Pilarín Bayés participarà a un taller de Pintura amb Vi “L’Auca d’en Xarel·lo” adreçat als més petits que tindrá lloc el dissabte 15 a la tarda a la plaça de la Gastronomia.

Gastronomia, concursos, tallers, … una programació molt completa

La fira s’instal.larà al Parc de Sant Julià on s’habilitaran els espais de venda directe, la mostra gastronòmica i l’anomenat celler del Penedès. Enguany es posaran a la venda fins a 2 mil exemplars de Gall del Penedès i està previst que hi participin 17 cellers i 6 restaurants penedesencs que oferiran tastos, racions i plats amb vinculació directe amb el producte estrella de la fira, el gall. La fira també oferirà més activitats adreçades al públic familiar.

La Mostra Gastronòmica de Cuina d’Aviram enguany ofereix l’oportunitat de gaudir de plats preparats per 6 restaurants de renom de la comarca que tenen l’aviram com a protagonista. Concretament, l’oferta serà de 19 plats a base d’aviram, 8 dels quals destaquen per sobre de la resta per estar fets amb Gall Negre del Penedès. Tots ells acompanyats per una selecció de vins de D.O. Penedès. La mostra se situa en una gran carpa completament condicionada en el mateix parc de Sant Julià, a la plaça de la Gastronomia. Pel que fa al Celler del Penedès, situat en una carpa a la Plaça del Vi, ofereix la degustació de diferents vins D.O. Penedès així com diversos tast-maridatges.

La fira oferix l’Exposició de gallines de races autòctona catalana i un concurs de les quatre varietats de Gall i Gallina autòctona penedesenca tradicional. També es celebrarà el IV Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina Penedesenca i una mostra de la gallina andalusa azul.

També ofereix la tradicional Fira d’Artesania, enguany amb més de 90 parades dedicades als productes naturals, brocanteria i pintura i altres parades d’artesans.

També acollirà la XXI Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, amb un cercavila a càrrec de Gall Tomasot i la Gallina Ballarica, que faran d’amfitrions de les bèsties de ploma convidades. El diumenge a les 11h la Gallina Ballarica participarà de l’activitat “Porta’m el xumet”: recollirà els xumets dels infants que deixin el costum de xumar i els obsequiarà amb un dolç record.

Els aficionats a la fotografia podran participar en el Concurs Instagram Fira del Gall. Durant la fira, només afegint el hashtag #FiradelGall a les fotografies, els participants entraran en un sorteig de productes del Penedès.

Per últim, destacar la vessant solidària de la fira, que fa diverses donacions d’aviram a centres benèfics de la ciutat i organitza activitats per recaptar donatius per la Marató de TV3. Per a tal fi, enguany s’ha organitzat un Quinto solidari.

Més informació:

Fira del Gall a Vilafranca del Penedès 2018 
Programa detallat de la Fira del Gall 2018