Santa Llúcia i les fires de Nadal

La festivitat de Santa Llúcia se celebra el 13 de desembre, suposada data del martiri de la santa, i que en el calendari julià coincidia amb el solstici d’hivern. Aquest dia és considerat com la data d’inici de les festes nadalenques i quan comencen diferents fires i mercats nadalencs.

232a edició de la Fira de Santa Llúcia de Barcelona

Una de les fires amb més tradició és la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, que s’instal.la davant de la plaça de la Catedral i on es poden trobar tot tipus de figures de pessebre, avets i elements nadalencs. De fet se la considera la fira de Nadal més antiga de Catalunya. La primera referència documentada d’aquesta Fira ens la proporciona Rafel d’Amat Cortada, el Baró de Maldà, en la seva crònica Calaix de sastre de l’any 1786.

La Fira 2018 estarà oberta del 30 de novembre al 23 de desembre. Compta amb 285 parades que s’organitzen en quatre sectors: pessebres i figures, verd i vegetació, artesania i simbombes. Està acompanyada de diferents activitats com el Tió Gegant i la cercavila de la tradicional Carassa de Nadal de Barcelona. També es celebrarà la 25ena Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs a Catalunya, amb activitats durant tot el 15 de desembre, i que inclourà el lliurament del guardó del Firaire d’Honor.

Aquest any, al costat mateix de la Fira de Santa Llúcia, al Museu Marés (Plaça de Sant Iu número 5) es podrà visitar un pessebre monumental en format de taulell de més 35 metres quadrats i amb figures de fins a 40cm d’alçada. El pessebre ha estat elaborat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona i promogut per l’Ajuntament de Barcelona i el propi Museu Frederic Marès.

Més informació: Fira de Santa Llúcia de Barcelona

 

Vitrall gòtic de Santa Llúcia a l’esglèsia de Santa Coloma de Queralt

Qui va ser Santa Llúcia?

Llúcia de Siracusa, coneguda com Santa Llúcia, va viure a finals del segle II a la ciutat de Siracusa, a l’illa de Sicília. Va morir màrtir l’any 303 durant les persecusions als cristians de l’emperador Dioclecià. La jove havia estat compromesa amb un home pagà, a qui va rebutjar després de decidir que es volia consagrar a Déu i viure en castedat. El pretendent la va denunciar com a cristiana davant un tribunal romà, que la va sotmetre a un judici amb la intenció que renunciés a la seva fe per reconéixer a l’emperador com l’únic Déu. Davant la seva negativa, va ser martiritzada i finalment decapitada. La seva veneració es va escampar ràpidament, i al segle VI l’Església la va canonitzar.

Segons explica la llegenda, durant el seu martiri va perdre els dos ulls i tot i així continúa veient. Per aquest motiu, Santa Llúcia és considerada protectora de la vista i santa patrona dels cecs i de molts oficis en què la vista és un requeriment important com les modistes, els electricistes, els xòfers, els afiladors o els escriptors. Al voltant de la seva figura s’han originat expressions populars com “Que Santa Llúcia et conservi la vista”. També és santa patrona dels pobres, dels cecs, dels nens malalts i dels camperols.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà