Dijous gras, botifarra menjaràs

Dijous llarder, botifarra menjaré

 

El Dijous Gras o Dijous Llarder es celebra el dijous anterior al diumenge de Carnaval i, per tant, és el tret de sortida de la festa més esbojarrada de l’any. És el dia en què es dóna la benviguda al Rei Carnestoltes, qui arriba incitant a la gresca i la disbauxa. Aquest dia és costum menjar coques de llardons, truita i botifarra d’ou, uns aliments calòrics i greixosos que, en la tradició cristiana, quedaven prohibits durant la Quaresma, que tot just comença set dies després.

Perquè el Dijous Gras cau cada any en una data diferent?

La Quaresma (llat. Quadragesima) és un temps peculiar de penitencia i reflexió per als cristians, i que comença amb el Dimecres de Cendra quaranta dies abans del vespre del Dijous Sant, quan se celebra litúrgicament el record del darrer Sant Sopar de Jesucrist. Aquest cicle és variable en el temps perquè la Pasqua s’escau el primer diumenge després del pleniluni de primavera a l’hemisferi nord.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà