XL Fira de la Mel de Crespià

 

El cap de setmana del 23 i 24 de febrer els amants de la mel tenen una cita a Crespià, un petit poble situat al centre del Pla de l’Estany de Banyoles, on es celebra una de les fires de la mel més antigues i importants de la zona, la Fira de la Mel de Crespià. Els camps i boscos de Crespià, amb una gran varietat de plantes i flors, són un hàbitat ideal per a les abelles i la seva activitat pol·linitzadora. D’aquí que la producció de mel sempre hagi estat íntimament relacionada amb aquesta població i que la seva mel sigui molt valorada per les seves propietats remeieres.

A la Fira de la Mel de Crespià, que en les darrreres edicions ha comptat amb uns 20.000 visitants i s’han venut més de 2.000 quilos de mel, podrem trobar mel de diferents varietats i tot tipus de productes relacionats. També hi haurà parades d’altres productes artesanals com embotits, formatges i vins. A més de les parades, la Fira ofereix altres activitats com la tradicional benedicció dels apicultors i  audicions i ballades de sardanes. També s’ha organitzat un taller d’espelmes, una xerrada sobre la vespa asiàtica i diferents activitats adreçades als més petits.

Una mica d’història de la fira

La Fira de la Mel de Crespià data de l’època medieval, quan la ciutat era un dels principals productors de mel del país i un dels punts més importants d’exportació a altres països, com Itàlia. És així com al segle VIII, hi havia un actiu comerç de mel i altres productes a Crespià, com teixits i filatures, que des del port de Roses partien cap a Gènova. D’aquí que Crespià tingui un carrer dedicat a aquesta ciutat italiana, un nom molt poc habitual a d’altres pobles de la comarca.

Un altre element específic i curiós d’aquesta fira és que va ser lloc de trobada d’estudiants de monestirs de Banyoles, Besalú, Llers i Borrassà que aprofitaven la nombrosa presència de visitants per practicar l’argumentació i la dialèctica. Durant uns anys la fira es deixà de celebrar fins que al 1980 la iniciativa popular la va recuperar amb èxit i amb un bon poder de convocatòria, tant de firaires com de visitants.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà