Hi haurà un concert de música tradicional i els balls dels Segadors de la Plana,

XIX FESTA DEL SEGAR I EL BATRE

SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER

 

 

Dissabte 2 d'agost

Amadeu Vilademut (2012). Foto: Albert Vilademut

El dissabte 1 d’agost es celebra a Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona) la XIX edició de la Festa de Segar i el Batre. Aquesta començarà a les 4 de la tarda amb una cercavila de maquinaria antiga, a les 5 es fa la sega amb volant i es garbeja al camp de sota l’Era del Soler. A les 6 de la tarda hi haurà  els balls dels Segadors de la Plana i a les 9 de la nit s’ofereix un sopar de pagès a la fresca amb el pa  fet amb blat de Santa Eulàlia (cal dur plats, gots i coberts i el preu per adults és de 10€ i el del menú infantil 6€ (de 6 fins a 10 anys). Després hi haurà un concert i ball folk amb el grup Trepadella.

Altres activitats com concursos de bitlles catalanes, fer munyuir la vaca, ponis per la mainada i unes parades d’artesania completen les activitats de la jornada.

Venda anticipada de tiquets (fins el 31 de juliol) a l’Ajuntament, a Can Vilaró, Queviures Sebastià Corretja i Alimentació Montse Parramon, fins al dia 31 de juliol. Preu: Adults 10€, menú infantil 6€ (de 6 fins a 10 anys).

Els inicis 

No es coneixen els inicis del batre a Santa Eulàlia, doncs es perden en la història, però si que es recorda que els últims anys que es va batre fou a mitjans dels anys seixanta (1965, potser 1966), quan es varen veure les últimes garbes a Les Comunes.

Va ser al 1997 que es recupera el batre com a festa. A l’agost d’aquell any, utilitzant una màquina de batre de la marca Batlle, model 110, es tornaren a batre 10 garberes amb 20/25 garbes cadascuna. Es podia tornar a veure un paller a Santa Eulàlia després de més de 30 anys.

 

Per saber-ne més:

Santa Eulàlia de Riprimer. La terra i la gent al llarg de la seva història. Edita Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer (pàgs. 180-185 i 275-286).

 

About The Author

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà